Den första överenskommelsen som den nya Pensionsgruppen enades om förra året var att det ska bli möjligt att pausa uttag av tjänstepension från 2025. Det var ett glädjande besked som efterfrågats länge. Men Saco är ändå kritiskt till hur finansdepartementet har utformat lagförslaget, som är ute på remiss till i mars.
Lagförslaget bygger på betänkandet från Tjänstepensionsbeskattningsutredningen från 2014. Saco-utredaren Ossian Wennström satt med i den utredningen och tillsammans med Sacos ordförande Göran Arrius lämnar han tung kritik mot lagförslaget.
- Den ökade flexibilitet som finansdepartementet föreslår är mycket välkommen, men de föreslagna reglerna borde på sikt även bli tvingande för tjänstepension som vid införandet är under utbetalning. Det är också märkligt att finansdepartementet föreslår att möjligheten att pausa tjänstepension ska begränsas till de första fem åren efter första utbetalning, skriver Saco.
Saco anser att dessa två begränsningar gör att många inte kommer att omfattas av möjligheten att pausa sin tjänstepension och att det kan leda till att Sverige riskerar att förlora viktig kompetens. Detta eftersom pensionärer som vill jobba inte får chansen att spara pensionspengarna till senare. Och för att de med höga pensioner kan behöva betala statlig skatt.
- Saco anser att finansdepartementet i stor utsträckning lämnat ifrån sig ansvaret för genomförandet av denna reform, skriver Saco.
- Vi parter har tjatat om det här och det är väldigt bra att det nu kommit ett förslag om möjlighet att pausa för försäkringar som inte är under utbetalning. Men när det gäller pension som redan är under utbetalning så föreslår man att det ska vara frivilligt att medge möjlighet att pausa. I praktiken betyder det att många inte kommer få den möjligheten. Vi anser därför att det på sikt är rimligt att överväga att låta reglerna bli tvingande för pension som vid införandet är under utbetalning, även om vi inser att det inte går att göra reglerna tvingande redan 2025, säger Ossian Wennström till Pensionsnyheterna.
- Att bara utgå ifrån det som gällde den tidigare utredningen som remissbehandlades 2015 är inte tillräckligt, menar SACO. Det är mycket som hänt sedan den lades fram. Lasåldrarna har ändrats. Vi har sedan dess även fått riktåldrar med höjda åldrar för uttag av pension. Sammantaget gör det att det inte är samma förutsättningar nu som då. Vi tycker därför att Finansdepartementet borde ha gått längre än vad man gjort i den nu liggande promemorian, säger Ossian Wennström.
I det liggande förslaget skruvar lagstiftaren i inkomstskattelagen. Det innebär att det ska bli möjligt att under de första fem åren av en utbetalning pausa uttaget av pension. Där har ju annars varit krav på fem års utbetalning i följd och med stigande belopp. Nu blir det möjligt att göra en parentes i femårskravsperioden när en paus inleds på villkor att man går tillbaka till det belopp som gällde innan (eller högre) för de resterande åren.
Men för dem som har tjänstepension under utbetalning blir det alltså frivillighet eller förhandling för att det ska vara möjligt att pausa sin tjänstepension och det är inte tillräckligt.
- För att göra det möjligt med ett längre arbetsliv och att utnyttja den kompetens och de erfarenheter som de äldre har borde man ta tillvara möjligheten att göra det attraktivt att kunna fortsätta jobba och fördela inkomsten på ett sätt som gör att man inte tvingas betala hög skatt för att man går tillbaka in på arbetsmarknaden, säger Ossian Wennström.