Regeringen har idag fattat beslut om att förbättra förutsättningarna för att studera omfattningen av felaktiga utbetalningar. Det ska göras genom fler och tätare omfattningsstudier av hög kvalitet.
Staten förlorar flera miljarder varje år i felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Så sent som 2021 uppskattas de felaktiga utbetalningar uppgå till mellan 1520 miljarder kronor. Bedömningen bygger på det man kallar omfattningsstudier som de utbetalande myndigheterna och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har genomfört under 2022, och sedan redovisat till Ekonomistyrningsverket (ESV).
Regeringen har idag beslutat om ändringar i förordningen (2021:663) om arbetet med att säkerställa korrekta utbetalningar från välfärdssystemen. Ändringen innebär bland annat. att omfattningsstudier ska genomföras vart fjärde år, i stället för vart tredje år, med start 2025.
"För att bibehålla förtroendet för välfärdssystemen är det avgörande att utbetalningar bara sker till personer som har rätt till ersättning. Regering och riksdag behöver kunskap om hur stora de felaktiga utbetalningarna är och vad de beror på. Bara med rätt kunskap kan samhället på ett trovärdigt och effektivt sätt slå tillbaka mot välfärdsfusket", säger finansminister Elisabeth Svantesson i kommunikationen från regeringen.
Förordningsändringarna träder i kraft den 1 mars 2024, och då Myndigheterna ska ges bättre förutsättningar att kartlägga fusk och felaktiga utbetalningar.