NYHETSARKIVET
15 jan 2024 17:11
Oro för att pensionen inte ska räcka till ökar
Oron för att pensionen inte skall räcka ökat kraftigt de senaste tre åren, visar en undersökning av Kantar Sifo.

Värst är det bland kvinnor i åldrarna 55–66 år, där 73 procent menar att pensionen inte kommer att räcka till. Av dessa uppger 27 procent att de ångrar sitt val av karriär.

På befolkningsnivå har antalet oroliga i åldersgruppen ökat med 28 procent sedan 2020. Många ångrar att de inte engagerat sig i pensionssparandet tidigare. Två av tre tycker att systemet borde ge högre pension, och en majoritet uppger att deras planer för pensionen har runnit ut i sanden.

För att minska oron kan det löna sig att skapa en prognos för pensionen, förbereda privatekonomin utefter denna, samla försäkringar på ett ställe, samt säga upp abonnemang och prenumerationer. Det menar Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, som anser att minskade utgifter kan vara ett effektivt sätt att minska bekymren för framtiden.

Emellertid visar Sifos undersökning samtidigt att fler i åldrarna 64¬66 år väljer att arbeta längre, men inte av ekonomiska skäl. De anser att arbetets sociala aspekt bidrar till livsglädje, och att pengar inte är den främsta anledningen till att de inte vill sluta riktigt än.

Detta bådar gott inför framtiden med tanke på pensionsålderns förväntade utveckling. De födda efter 1967 kommer sannolikt att behöva arbeta till 68 års ålder, och att gå ett år tidigare kan kosta så mycket som 2 000 kr i månaden livet ut.

Trots den äldre skarans arbetsglädje pekar denna undersökning på en oroväckande trend. Stora grupper verkar inte vara villiga att arbeta så länge som krävs för att uppnå 70 procent av slutlön i pension.

Anna Eriksson, SPF Seniorernas pensionsexpert, anser att ett förtydligande kring denna siffra är nödvändigt. 70 procent av slutlönen är det bästa man kan förvänta sig om man arbetar till sin riktålder.

Enligt Eriksson kommer det krävas kraftfulla åtgärder för att åstadkomma ett längre arbetsliv. Trygghetssystemen behöver nå högre åldrar, avsättningar måste höjas, och tjänstepensionsinbetalningar skall fortsätta även för de äldre, säger hon i en artikel i tidningen Senioren.

Sammanfattningsvis pekar Sifos undersökning på två saker. Oron gällande pensionen ökar, och mycket kommer krävas för att åstadkomma ett längre arbetsliv. Fler behöver sätta sig in i pensionssparandet, se över sin privatekonomi, och förbereda sig på ett senare pensionsdatum.

Likväl bådar arbetsglädjen hos 64–66 åringarna gott, och oviljan att bli vid sin läst och jobba längre arbetsplatsen kanske är något som kommer med åren om det ser knalt ut i prognoserna för livet som pensionär.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907