För åttonde året i rad har AMF gjort en flyttrapport. Resultatet är, enligt bolaget, lika nedslående som tidigare. 29 procent av de tillfrågade uppger att de är omedvetna om att de har flyttat sin tjänstepension och över hälften av dem som är medvetna om att de har flyttat sin tjänstepension svarar att de inte har jämfört olika alternativ innan flytt har skett.
Att så många är omedvetna om att de har flyttat sin tjänstepension leder också till att hela 41 procent svarar att de har hamnat i ett alternativ som de inte önskar.
Det är Demoskop som på uppdrag av AMF intervjuat 1 100 pensionssparare under september-oktober i år.. Granskningen omfattar bara premiebestämd tjänstepension inom de fyra stora kollektivavtalsområdena.
Det har under de senaste åren skett flera lagändringar, som utökat flytträtten och gjort det enklare och billigare att flytta. Det har också lett till att flyttvolymerna ökat betydligt. Men under 2022, som årets flyttrapport belyser, minskade flyttarna inom tre av kollektivavtalsområdena.
Det var bara inom Avtalspension SAF-LO som flyttarna fortsatte att öka 2022 (+8 procent). Men samlat minskade flyttat kapital via valcentral med 10 miljarder kronor till 19,4 miljarder mellan 2021 och 2022. Flyttar utanför valcentral är något större volymer.
- Att var tredje sparare inte vet om att de flyttat sin tjänstepension, och att 4 av 10 inte får ett sparande som de vill ha, är ett underbetyg som borde stämma till eftertanke för hela branschen. Att inte ens hälften av dem som är medvetna om att de har flyttat sin tjänstepension har gjort en jämförelse av olika alternativ är också skrämmande. Det kan röra sig om stora summor ibland miljonbelopp - som flyttas utan den eftertanke som det faktiskt förtjänar. Jag kan tänka mig att det görs fler grundliga jämförelser innan man köper ny mobiltelefon än vid flytt av tjänstepension, säger Malin Omberg, vice vd på AMF, i en kommentar till flyttrapporten.
Under 2022 betalades det in 167 miljarder i premier för tjänstepension. Av dessa gick 93 miljarder via valcentral. 70 procent av den volymen gick till förvalsbolagen Alecta, AMF och KPA Pension. Men det är också förvalsbolagen som har det största negativa flyttnettot.
Flyttvolymerna är störst inom SAF-LO. Inom ITP1 och ITPK är de cirka hälften så stora och lite lägre för kommun- och regionanställda. För statligt anställda inom PA16 är flyttvolymen mycket liten. Det beror på att förvalsalternativet inom PA16 inte har flytträtt på kapital intjänat före 2017.
AMF frågar också spararna om vem som tagit initiativ till en flytt av tjänstepensionen. 35 procent uppger att det är de själva och 51 procent svarar att idén väckts av en bank, finansiell rådgivare eller försäkringsbolag. Det vanligaste är att det sker i samband med att en person tecknar bolån.
/ Ola Hellblom