Idag släppte Svensk Försäkring sin årliga rapport om omvärldstrender. Det är inte så mycket trendspaning utan mer en sammanfattning av aktuell information inom olika områden.
En av rapportens slutsatser är att arbetslösheten väntas öka under 2024 från 8,0 till 8,3 procent vilket leder till lägre inbetalningar till tjänstepension.
En annan känd slutsats i rapporten är att den höga inflationen leder till högre värdesäkring av förmånsbestämda tjänstepensioner. För kommuner och regioner betyder det att deras pensionskostnader ökar med 45 miljarder kronor i år och med ytterligare 12 miljarder för 2024.
Två ytterligare risker som lyfts fram när det gäller den ekonomiska utvecklingens effekter på liv- och tjänstepensionsföretag är deras förhållandevis höga aktieandel i placeringstillgångar samt deras ägande i kommersiella fastighetsbolag.
Hela 12 procent av tjänstepensionens tillgångar utgjordes av fastigheter i början av 2023, vilket enligt Finansinspektionens analys utgör deras största risk. Tjänstepensionsföretag har även en högre aktieandel än livbolagen som följer Solvens 2, vilket utgör en annan risk inför ett nytt skakigt aktieår 2024.
Ett annat kapitel i rapporten tar upp att digitaliseringen blir alltmer märkbar i branschens reglering. Enligt Svensk Försäkring är det problematiskt då den nya EU-regleringen är horisontell inom detta område för hela finanssektorn och därför inte tar tillräcklig sektoriell hänsyn till särskilda villkor inom försäkring och pension.
Exempel på sådana problematiska regleringar som är på väg är direktivet om delning av kunddata, FIDA, och förordningen om digital motståndskraft för finanssektorn, DORA, som börjar tillämpas i januari 2025.
Svensk Försäkring är dock mer positiv till EU:s reglering kring AI, som är inne i en slutförhandling. AI ger branschen möjlighet till en bättre och mer förfinad riskbedömning.
Det ger möjlighet till att införa differentierad premiesättning och att erbjuda försäkringsskydd i situationer där detta inte var möjligt tidigare.
Övriga kapitel i rapporten handlar om hur välfärdsbrott behöver bekämpas effektivare och att samhällets klimatanpassningar blir allt viktigare.
/ Ola Hellblom