Svaret från regeringen på frågan om att göra nya undantag i den nu gällande lagstiftningen för garantipensionen kan sammanfattas enkelt: Glöm det.
Departementssekreterare Johannes Wannong på socialdepartementet tackar visserligen för brevet men ger i övrigt inget hopp till de utlandsboende pensionärerna, som snuvats på garantipensionen.
"Rättsläget vad gäller garantipension till personer som är födda 1938 eller senare har förändrats med anledning av EU-domstolens dom från 2017 där garantipension till denna grupp bedömdes vara en så kallad minimiförmån. Innan domen kategoriserades garantipension till denna grupp enligt EU-rätt som en pensionsförmån. Pensionsförmåner är i regel exporterbara, dvs. en person som har rätt till en pensionsförmån har rätt att ta förmånen med sig vid bosättning i ett annat EU/EES-land", skriver han och släcker hoppet ytterligare så här:
"En minimiförmån, däremot, är tänkt att tillhandahålla en viss garanterad ersättning i det land där förmånen betalas ut och betalas därmed inte ut till övriga länder inom EU/EES. Eftersom EU-rätt är överordnad nationell lagstiftning saknas det med andra ord för närvarande lagstöd för att betala ut garantipension till personer som är födda 1938 eller senare och som har bosatt sig utanför Sverige."
Den tillfälliga reglering som beslutades av riksdagen 2018 och som förlängdes i omgångar fram till årsskiftet 2022/23, och möjliggjorde fortsatt utbetalning av garantipension till personer som var bosatta i EU/EES och sedermera även Storbritannien, var aldrig påtänkt som en permanent lösning, påpekar Johannes Wannong och skriver:
"Den infördes för att förhindra en omedelbar och för individen svår ekonomisk situation där utbetalning av garantipension abrupt skulle upphöra. Med den tillfälliga lagstiftningen kunde dels frågan om garantipensionen och EU-rätten utredas, dels berörda individer ges en chans till att se efter sin personliga situation och vidta åtgärder.
Därefter har Pensionsgruppen och regeringen bedömt att dessa syften har uppnåtts och att den tillfälliga lagstiftningen inte skulle förlängas", skriver han.
Många ord för att säga: "Glöm det".