NYHETSARKIVET
22 nov 2023 16:16
Jobba efter 65 lönar sig inte – om du inte tjänar mer än medelsvensson
Gå i pension vid 65 år eller fortsätta arbeta efter att du fyllt 65 år? Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh har räknat ut hur stor vinsten blir för sju olika yrken för ett års extra arbete.

Det visar sig dock att vinsten blir inte lika stor för alla och för vissa yrken och inkomstnivåer blir ökningen ganska blygsam, för att uttrycka sig försiktigt.

"Med tanke på de nya höjda pensionsåldrarna i kombinationen med att staten sett till att det skattemässigt ska löna sig att fortsätta arbeta efter pensioneringen kan det där extra året ge flera tusenlappar i månaden men vår uträkning visar att det inte är lika lönsamt för alla yrken", säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Det handlar om breda yrkesgrupper som barnskötare, undersköterskor, busschaufförer och städare. För dem gäller inte att fler arbetade år betalar sig lika bra som för andra mer välbetalda yrken.

För dem med inkomster under 40 000 kronor i månaden gör dagens system att dessa grupper inte får så mycket mer kvar efter skatt om de fortsätter att arbeta efter 65 år. Kort sagt, livsinkomstprincipen kan sägas vara död för Sveriges löntagare – om de tjänar mindre än medianinkomsten.

En undersköterska med en genomsnittlig lön på 29 000 kronor får 15 600 kronor i pension vid 65 års ålder. Om hen arbetar till 67 år blir det 2 100 kronor extra före skatt. För en ingenjör med en lön på 55 000 kronor blir den totala pensionen vid 65 år 31 000 kronor. Om hen arbetar två år till ger det 4 000 kronor extra per månad, alltså dubbelt så stor höjning jämfört med undersköterskan.

"Att denna grupp får en liten ökning i pension vid några års extra arbete innebär dock inte nödvändigtvis att man ska sluta arbeta. Fortsatt arbete, både med och utan pensionsuttag, ger alltid högre inkomster även om det sedan leder till att den totala pensionen ökar mindre jämfört med andra yrkesgrupper", säger Trifa Chireh.

Orsaken till detta är att garantipensionen och eventuellt bostadstillägg kan minska.

"Det man vinner på gungorna förlorar man på karusellerna. Orsaken är utformningen av vårt pensionssystem som ser till så att pensionen fylls ut med garantipension och bostadstillägg när inkomstpensionen är låg. Höjer man sin inkomstpension så sänker man alltså garantipensionen och ett eventuellt bostadstillägg", säger Trifa Chireh och tipsar om att det är möjligt att pensionera sig på deltid och bli jobbonär, och tjäna in pension, samtidigt som det då går att dra nytta av skattefördelar och pensionärsrabatter.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907