NYHETSARKIVET
17 nov 2023 15:18
Gasen kommer ligga högt på nya pensionsgruppens agenda
Det var under Min pensions seminarieprogrampunkt "Vilka politiska initiativ kan bli verklighet under mandatperioden?", som det blev tydligt att den nya pensionsgruppen har en ambitiös agenda.

En av orsakerna är att det är oklart om de höjda pensionsåldrar som beslutats kommer att räcka för att lösa pensionssystemets problem med nivåerna.

Det framkom under ett anförande och en frågestund med statssekreteraren Anna Pettersson Westerberg (M), som hölls på Min Pensions seminarium i går.

Statssekreteraren meddelade att flera frågor på dagordningen på dagens pensionsgruppsmöte, det andra i ordningen för den utökade gruppen, skulle handla om åtgärder som skulle kunna höja pensionsnivåerna. Dels handlar det om den sedan länge omtalade "gasen", och dels om det är rätt att höja pensionsavgifterna och hur det i så fall skulle gå till.

– Höjda pensioner har fullt fokus i pensionsgruppen, sa Anna Pettersson Westerberg och fortsatte:

- Det är tydligt att vi inte lyckats att höja pensionsåldern i takt med den ökande medellivslängden, och att det ger lägre pensioner hur man är räknar. De höjda pensionsåldrarna som nu införs kommer definitivt att leda till högre pensioner. Men frågan är, kommer det att räcka?

Hur såg hon då på att höja pensionsavgifterna genom att ta av den del av arbetsgivaravgifterna som i dag går direkt in i statskassan? Det undrade dagens moderator, Min Pensions pensionsekonom Dan Adolphson Björck.

– Det skulle innebära prioriteringar. Men höjd avgift står på dagordningen på mötet i dag och så även frågan om gasen, svarade hon.

Hon berättade att hon uppfattar att det finns en bred konsensus om att införa en gas, alltså att använda en del av det överskott som finns i dagens pensionssystem för att höja nivåerna.

– Jag tror att detta kommer att ligga högt på pensionsgruppens agenda. Det finns en utredning från 2004 om detta, men man måste såklart efter 20 år göra vissa omtag. Det behöver dock också sägas att det behöver finnas en rejäl buffert för att undvika att bromsen slår till.

Dan Adolphson Björck tog också upp frågan om det problematiska respektavståndet, alltså den relativt lilla eller obefintliga skillnaden i pensionsutbetalningar mellan dem som jobbat i många år och dem som inte jobbat något alls.

– Det är i grunden mycket problematiskt med ett litet och kanske även minskande respektavstånd, då inkomstpensionen nyligen höjdes med 1 procent och garantipensionen mycket mer. Nivåerna kommer vara ännu värre nästa år om inflationen ligger fast. Men det ska alltid ha lönat sig att ha arbetat. Samtidigt är grundprinciperna i systemet bra, och vi vill värna det avgiftsbaserade systemet, sa hon och tillade att hon inte utesluter att det tillsätts en grundskyddsutredning.

Hon fick också frågan om vad hon kan säga om den nya kommande lagen som ska göra det möjligt att pausa tjänstepensionsutbetalningar och vilken tidtabell departementet har för denna reglering.

– Det finns en grundutredning, tjänstepensionsbeskattningsutredningen. Det kommer att bli vissa justeringar, men ambitionen är att den ska träda i kraft den 1 jan 2025, sa hon.

/ Rickard Jakbo

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907