NYHETSARKIVET
13 nov 2023 17:17
EU-kommissionens förslag till provisionsförbud kan dra ut på tiden
EU-kommission la i maj i år förslag inom RIS, alltså det nya direktivförslaget för Retail Investment Strategies.

Förslaget har skrämt upp företag som inte arbetar med rådgivning vid distribution, utan använder modellen med "Execution only" har reagerat kraftigt.

Aktörer som till exempel Avanza och Nordnet, som finansierar sina tjänster med provisioner eller kickbacks, skulle enligt kommissionens förslag få sluta med det och hitta alternativa sätt för att finansiera sin distribution.

Men där är vi inte än och enligt skvallret har både Tyskland och Frankrike synpunkter på provisionsförbudet för Execution Only.

Enligt EU-kommissionens presstalesman Daniel Sheridan Ferries, kommissionens talesperson för bland annat Finansiella tjänster, Kapitalmarknadsunionen och tull- och skatt, ligger ärendet numera i EU-parlamentet och rådet, alltså de så kallade medlagstiftarna.

- RIS-förslaget ligger för närvarande hos medlagstiftarna. Europaparlamentet har utsett en förhandlingsgrupp, ledd av föredraganden Stéphanie Yon Courtin, som nyligen har publicerat sitt förslag till betänkande, medan andra ledamöter uppmanades att lämna in sina ändringsförslag senast den 26 oktober. På rådets sida har det spanska ordförandeskapet organiserat fyra rådsarbetsgrupper där medlemsstaterna diskuterat olika delar av förslaget, uppger Daniel Sheridan Ferries för Pensionsnyheterna.

Sverige ingår i en av grupperna och från svensk sida lämnade man i slutet av sommaren över skriftliga synpunkter för Sveriges inställning i förhandlingarna till riksdagen. Dessa är ganska öppna och går ut på att man välkomnar en översyn av reglerna men har inte satt ned foten i de avgörande frågorna.

Branschen i Sverige, som bland annat företräds av Svensk Försäkring och Försäkringsförmedlarna i SFM, har knappast gjort vågen för den översyn av reglerna som kommissionen levererat. Här har man uppvaktat regeringen för att försöka få stöd för att inte gå så långt som kommissionen vill i det liggande förslaget.

Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna har det spanska ordförandeskapet sagt att man vill bli klar med arbetet i de olika grupperna redan i december i år. Det är dock ”mycket osannolikt” enligt en bedömare i Finansdepartementet som Pensionsnyheterna varit i kontakt med.

- Diskussioner om förslaget pågår och kommissionen stöder medlagstiftarna i denna process. När varje medlagstiftare har antagit sin ståndpunkt kommer Europaparlamentet, rådet och kommissionen att delta i trepartsmöten, uppger Daniel Sheridan Ferries.

Där är vi inte än och om det finns två av EU:s större länder som inte gillar kommissionens förslag så finns det risk att det blir ändringar av inriktningen på översynen av de nu gällande reglerna.

Här har man efter rundabodsdiskussioner mellan olika intressenter (icke lagstiftande) lanserat en branschledd "reflektionsprocess" om distributionen av investeringsprodukter för privatpersoner.

Så inget är klart och eftersom det finns många synpunkter så är det enda vi säkert kan veta att det kommer att ta tid än vad EU-kommissionen hoppades på när man lanserade förslaget i maj 2023.

Och det är inga små saker man vill komma till rätta med när det gäller privatpersoners problem på finansmarknaderna i dagsläget:

1) bristen på tillgång till relevant, jämförbar och begriplig information,

2) missvisande och orealistisk information i digitala kanaler,

3) förekomsten av intressekonflikter,

4) lågt produktvärde för vissa produkter till följd av omotiverat höga kostnader, och

5) låg finansiell kunskap.

De problemen hanteras knappast på en kafferast, konstaterar Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907