Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) konstaterar i en ny rapport att upp- och nedgångar i sjukfrånvaron under perioden 2008-2019 inte kan förklaras av förändringar i hälsa eller arbetsförmåga hos befolkningen. Det beror istället på hur Försäkringskassan tillämpar regelverket för sjukpenning, enligt ISF:s granskning.
Under hösten har antalet sjukskrivningar och vabbandet gått upp kraftigt. En sådan period brukar följas av politiska signaler om en hårdare tillämpning av regelverket för sjukpenning hos Försäkringskassan.
När kritiken sedan kommer att alltför många stängs ute från sjukpenning, så kommer det politiska signaler om att Försäkringskassan ska göra en mindre strikt tolkning av regelverket och då stiger antalet med sjukpenning igen.
"Det har funnits stora variationer i Försäkringskassans tillämpning av regelverket för sjukpenning, utan att det har skett stora förändringar av regelverket. Det är istället den politiska styrningen av Försäkringskassan som styr dessa stora variationer", konstaterar ISF i rapporten "Konsekvenser av förändringar i sjukförsäkringen", som är ett regeringsuppdrag.
När Försäkringskassan har skärpt bedömningen av sjukpenning har det lett till att fler får arbetsinkomster, men samtidigt att fler blir utan inkomst. Under de perioder när Försäkringskassan tolkat regelverket mindre strikt, så har antalet som försörjer sig med sjukpenning åter ökat. Det är således ett konjunkturmönster i antalet sjukskrivningar och försörjningen varierar utifrån den politiska styrningen av Försäkringskassan.
/ Ola Hellblom