I arbetet med en kommande forsknings- och innovationspolitisk proposition har utbildningsdepartementet bett om synpunkter från Svensk Försäkring.
I sitt svar lyfter branschorganisationen fram sex forskningsområden. Det handlar om vilka samhällsutmaningar som finns på olika områden och hur forskningen kan bidra.
Brottsutveckling och brottsförebyggande åtgärder: Försäkringsbranschen är aktiv i att förebygga och hantera brott. Brottsutvecklingen i Sverige måste vändas, och forskning behövs bland annat om utvärdering av brottsförebyggande åtgärder och hur nyrekrytering av unga till kriminella nätverk kan motverkas.
Klimat och klimatanpassning: Klimatförändringar är en påtaglig utmaning som kräver innovation för att minska risken för skador på fastigheter och infrastruktur. Forskning behövs för att förstå fastigheters sårbarhet i klimatförändringar och hur dagvatten hanteras.
Hållbara investeringar: Försäkrings- och tjänstepensionsföretagen är betydande investerare och spelar en central roll i den gröna omställningen. Forskning bör fokusera på att definiera och främja hållbara investeringar.
Arbetsmiljö och senarelagd pensionering: För att möjliggöra ett längre arbetsliv krävs forskning om arbetsmiljön och hur den kan förbättras. Det behöver också övervägas hur arbetsskadeförsäkringen kan användas som incitament för förbättrad arbetsmiljö.
Digitalisering: Digitalisering är avgörande för innovation inom försäkringsbranschen. Det är viktigt att regleringsramar stödjer digital utveckling samtidigt som risker och hot hanteras, särskilt med avseende på dataanvändning och säkerhet.
Rättssäkerhet i EU-regelgivning: Förutsättningar för innovationskraft kräver också tydlig, effektiv och förutsägbar reglering. Öppenhet och dialog med företagen i tidiga skeden av reformprocessen är av avgörande betydelse.
/ Ola Hellblom