Igår kunde vi berätta att Pensionsgruppen enats om att låta utreda möjligheten att pausa tjänstepensioner under utbetalning. Detta för att göra det möjligt för äldre arbetskraft att kunna återgå i arbete utan att det ger skattekonsekvenser i form av att man drabbas av statlig skatt om lön och pensionsutbetalningar hamnar över brytpunkten för statlig skatt.
- Det finns alltid argument för att det skulle vara en god sak. Men effekten blir att staten öppnar för skattearbitrage genom att pausa utbetalningarna. Min åsikt är att utbetalningar från pensionsförsäkringar som staten uppmuntrat med avdragsrätt ska vara livsvariga utan möjlighet till skattearbitrage. De skyddar statens intresse att behöva ta över försörjningsansvaret, säger Mårten Ajne, chefaktuarie på SEB Trygg Liv Gamla.
Han påpekar att han i sitt jobb på SEB Trygg Liv Gamla skulle kunna dra nytta av att lagstiftningen ändras eftersom han då skulle kunna laborera med antaganden i Solvens 2-regelverket när det handlar om de försäkringstekniska avsättningarna.
- Om man genomför den här förändringen, och de får genomslag i försäkringsavtalen, ska jag som aktuarie göra antaganden om i vilken utsträckning kunderna kommer utnyttja optionen att pausa utbetalningarna. Jag kan teoretiskt välja ett antagande som skickar kommande utbetalningar längre bort i framtiden, vilket påverkar avsättningarna och nyckeltalen i balansräkningen, kanske så att det passar bolagets syften, säger han slugt till Pensionsnyheterna.
Jakob Carlsson, vd för Länsförsäkringar Liv, har inte satt sig in i vilka konsekvenser det kan få administrativt att göra det möjligt att pausa försäkringar men att man måste avvakta och se vilka konsekvenser som kan uppstå.
- Det ligger kundnytta i möjligheten att pausa försäkringarna. Det skapar flexibilitet. Det vi sett med de flyttregler som nu gäller är att kunder som flyttar oftast väljer att korta sina utbetalningar istället för att ha livsvariga utbetalningar. Det är något som kan påfresta den svenska modellen. Om någon spekulerat fel om sin livslängd så måste någon fånga upp om de efter det inte har några pengar kvar. Och det är nog klokt att fundera över effekterna av att göra det möjligt att pausa utbetalningarna och fundera ordentligt över konsekvenserna innan man genomför förändringen, säger han till Pensionsnyheterna.