NYHETSARKIVET
8 jun 2023 16:32
Svensk Försäkring rasar mot EU-förslaget RIS
RIS, Retail Investment Strategy, är EU-kommissionens senaste förslag som ska ge privata investerare bättre och mer prisvärda produkter.

En del av förslagen kommer även att påverka de försäkringsprodukter som framförallt syftar till att ge kunderna avkastning, exempelvis kapital- eller pensionsförsäkringar. RIS är en naturlig fortsättning på reglerna om försäkringsdistribution och investeringsrådgivning från 2018, alltså IDD och MiFiD 2.

Redan nuvarande regler ställer krav på att den som utvecklar en försäkringsprodukt måste se till att ha en process för att testa den så att den är prisvärd och till nytta för konsumenten. Införandet av de reglerna har väl, optimistiskt uttryckt, varit knapphändigt. Det är i alla fall inget som gjort något större avtryck hos varken distributörer eller kunder.

RIS skärper kraven genom att det föreslås finns en gemensam måttstock för hur mycket det är rimligt att en sparandeförsäkring kostar, inklusive eventuella underliggande kostnader för exempelvis fondandelar. Förslaget är att rikslikaren ska tas fram av en EU-myndighet.

Svensk Försäkring, branschföreningen för svenska försäkringsbolag, gillar inte alls jämförelser eftersom det utgör "prisreglering", vilket man påpekar i ett "remissvar".

Det är lite märkligt med tanke på att den stora majoriteten av svenska försäkringsbolag bedrivs i ömsesidig form och inte är kända för att vara speciellt dyra. De dyraste är ofta de försäkringsbolag som inte är medlemmar i Svensk Försäkring, men i detta fall är det dessa som Svensk Försäkring drar en lans för.

Troligen handlar det mest om att svenska försäkringsbolag gillar att bestämma själva och då känns det obekvämt med tvångströja från EU även om den bara hänger på galgen för beskådan.

RIS har precis lagts fram. Det är osannolikt att något händer snabbt, särskilt som EU-parlamentet ska väljas redan nästa år.

Det finns därför gott om tid för välbetalda lobbyister att vattna ur förslagen. Gissningsvis är RIS på plats, i någon form, framåt 2026. Under tiden finns det gott om möjligheter för Finansinspektionen att utöva tillsyn över de befintliga produktstyrningsreglerna. Kanske skulle försäkringsbolagen lägga lite mer kraft där under tiden?
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907