NYHETSARKIVET
1 jun 2023 14:59
Har livbolagen placerat för mycket i aktier?
Av tisdagens statistik över försäkringsbolagens placeringstillgångar för första kvartalet framgår att liv- och pensionsbolagen har hela 72 procent av sina tillgångar placerade i aktier och andelar och bara 20 procent i räntebärande värdepapper.

För liv- och pensionsbolagen ökade tillgångarnas marknadsvärde med 5,2 procent till 5 817 miljarder kronor jämfört med föregående kvartal.

En annan markant förändring under första kvartalet var att livbolagen kraftigt ökade sina placeringar i penningmarknadsinstrument från 5,5 miljarder till 45,7 miljarder jämfört med föregående kvartal.

Penningmarknadsinstrument är kortfristiga räntepapper som statsskuldsväxlar och företagscertifikat med löptid på under ett år. Penningmarknadsinstrument anses som likvida och mindre riskabla placeringar, men de ger mager avkastning.

Om liv- och pensionsbolagen antog samma risktänkande för hela sina placeringsportföljer borde inte deras aktieandel vara så hög som den är. 72 procent var alltså placerat i aktier och andelar den 31 mars. I denna andel ingår numera också depåförsäkring, men det är ändå en historiskt hög aktieandel.

Att börsen är allt annat än en trygg placering i år fick Alecta bittert erfara i mars med tre banksmällar i USA som kostade pensionsjätten över 20 miljarder kronor i förluster. Alecta har ändå de klart största placeringstillgångarna i branschen.

Vid utgången av första kvartalet uppgick de till 1 203 miljarder. Skandia hade 784 miljarder. Därefter kommer Folksamgruppen, AMF Tjänstepension och SEB.

Dessa fem liv- och pensionsbolag har över 60 procent av de samlade placeringstillgångarna i branschen, men deras inbördes aktieandelar skiljer sig mycket åt. Folksam är försiktigast medan AMF och SEB Pension & Försäkring har de högsta aktieandelarna.


Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907