Att kvinnor förlorar i inkomst och pensionsinkomst genom att gå ned till deltid när småbarnsåren avverkats, är en välkänd situation. Deltidsarbete ger sämre möjligheter till karriärlyft och sätter spår ända in i pensionskuvertet.
Skandia har i ett antal olika scenarier räknat på betydelsen av valet mellan hel- och deltid för framtida ekonomin för olika yrkesgrupper.
För en äldre biblioteksassistent är skillnaden omkring 3 000 kr i månaden att gå upp till heltid. För en civilingenjör kan det innebära 10 000 kr mer i månaden eftersom de har helt olika lönenivåer och karriärer. En förhållandevis lågavlönad biblioteksassistent kan förvänta sig påfyllning i form av bidrag.
Hela 7 av 10 av dagens pensionärer har skattefinansierade bidrag som komplement till den egna pensionen. Detta på grund av att deras arbetslivsinkomster inte byggt upp en tillräckligt hög pension.
År 2020 var den siffran 3 av 10, vilket har lett till diskussioner kring de drivkrafter som finns för arbete inom pensionssystemet.
Som Pensionsmyndigheten påpekat har gruppen som har rätt till garantipensionerna svällt rejält efter höjningen förra sommaren och indexeringen till följd av den höga inflationen har lett till att livsinkomstprincipen urholkats.
"Den senaste tidens politiska beslut har skakat om det allmänna pensionssystemet och gjort de tänkta raka rören mellan arbete och pension allt krokigare. I själva verket tjänar hela samhället på att fler jobbar mer. Det leder till att ekonomin växer, att mer skatter betalas in och att mer pengar flödar in i pensionssystemet. Det är därför viktigt att det också syns i pensionskuvertet när det är dags att leva livet som pensionär", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Rapporten "Karriärfokus så lönar sig heltidsarbete i pensionskuvertet" utgår ifrån den totala pensionen inklusive tjänstepensionen. I rapporten studeras sex olika branscher i tre olika lönenivåer, i privat respektive offentlig sektor.
Utfall för respektive yrkeskategori räknas ut för tre generationer där olika pensionsavtal och lönelägen slår olika. Men en sak är tydlig, de yngre generationerna tjänar mest på att välja bort deltidsarbete.
"Ju tidigare jag förstår vad som bygger pension och hur olika livsval påverkar min framtid så kan jag fatta medvetna beslut. Även om ett karriärfokus är ekonomiskt gynnsamt kanske det inte passar alla, då kan ett eget sparande vara ett relativt enkelt sätt kompensera för deltidsarbete. Att jobba längre ger också stor effekt på pensionen och blir det verktyg som återstår om jag närmar mig pensionen och inte är nöjd med prognosen", säger Mattias Munter.
Här kan man invända att det i dyrtider kan vara svårt att kompensera för förlusten av deltidsarbetet med eget sparande. Det krävs att det finns möjlighet att få ihop till ett sparande som kan kompensera för att 20 procent av inkomsten uteblir under lång tid, konstaterar Pensionsnyheterna.
Några exempel från rapporten:
Scenariot som rapporten utgår ifrån är det vanliga dilemmat att efter småbarnsåren, vid 39 års ålder, gå ner i arbetad tid till 80 procent eller att fortsätta arbeta heltid fram till riktåldern.
Men andra livsval och prioriteringar kan också leda till motsvarande svaga löneutveckling och negativa pensionseffekt.
En civilingenjör född på 70-talet skulle tjäna 16 procent i pension, 7100 kr i månaden genom att jobba heltid. För 80-talisten blir det lite till; 18 procent eller 9 200 kr. medan 90- talisten i samma yrke skulle fylla på med 23 procent eller 10 650 kr.
Tittar vi på en butikssäljare med annan lönenivå blir det i stället 4 050 kr mer för 70-talisten som jobbar heltid, 80-talisten, lika mycket; 4 050 kr. För 90-talisten blir det ytterligare en tusenlapp mer i pension i månaden, 5 250 kr.
Fotnot:
Enligt SCB var medelåldern för förstagångsföräldrar cirka 30 år för mammor och cirka 32 år för pappor (år 2021). Scenariot med deltidsarbete innebär att individen efter småbarnsåren (dvs vid 39 års ålder fram till pensionen vid den förväntade riktåldern) får 80 procent av den pensionsgrundande inkomsten jämfört med scenariot där man fortsätter att arbeta heltid.