Fem fackliga företrädare skriver i en debattartikel i tidningen Arbetet att den nuvarande ordningen med tjänstepensioner bidrar till att skapa fattigpensionärer.
De påpekar att de som börjar jobba tidigt i arbetslivet oftast är de som har de lägsta lönerna och därmed inte får del av de mer generösa tjänstepensionsavsättningarna som ligger över taket. Dessutom finns det i de här yrkena en stor grupp människor som lämnar arbetsmarknaden innan de uppnått 65 års ålder, vilket innebär låga pensionsnivåer.
De fem, som företräder olika LO-förbund, vill nu se att de som börjar arbeta senare i livet och som då ofta hamnar i en mer hållbar arbetsmiljö, ska få en höjd pensionsålder medan de som har de slitiga jobben bör få sänkt pensionsålder.
Och detta utan att vänta på att lagstiftaren ändrar lagarna.
"För att slippa ytterligare generationer av fattigpensionärer bör arbetsköpare och fackliga organisationer komma överens om en ny ordning gällande tjänstepensioner och inte invänta lagförändringar från riksdagen.
Det behövs inte en lösning som är lika för alla, se i stället de olika förutsättningarna som råder. I de yrken man börjar tidigt i arbetslivet, i arbetsmiljöer som inte är hållbara över tid, bör man sänka pensionsåldern.
För de yrken som börjar arbeta senare i livet, i en mer hållbar arbetsmiljö, bör det samtidigt vara logiskt att höja pensionsåldern, skriver de fem undertecknarna Johnny Sundling,
Kommunal Sektion Östra sjukhuset; Christine Marttila, ordförande Kommunal sektion Östra sjukhuset; Caroline Holmeberg, medlem i IF Metall; Ulrik Jörback, Pappers ordförande avd 119; Rikard Hassel, GS ordförande Corex fackklubb.