Ekonomistyrningsverket (ESV) bedömer att omkring två procent av de totala utbetalningarna från de statliga välfärdssystemen var felaktiga under 2021.
Men omfattningen varierar stort mellan olika enskilda ersättningar men garantipensioner, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg för pensionärer står sammantaget för flera hundra miljoner kr om året.
Det visar en rapport från Ekonomistyrningsverket där man summerar de totala felaktigheterna till 13 -16,3 miljarder kr, om alla välfärdssystemen tas med.
Rapporten visar att det inte bara handlar om försök till bedrägerier. Ibland är det myndigheter själva som beslutar om utbetalningarna som gör fel.
"Några få ersättningar sticker ut genom att de felaktiga utbetalningarna orsakas av myndigheten i hög grad. Det gäller till exempel arbetslöshetsersättning, arbetsskadelivränta, dagersättning till asylsökande, garantipension samt studiemedel för studier utomlands, läser Pensionsnyheterna i rapporten.
Nu blir det med nödvändighet stora siffror i kronor om man tittar på siffrorna för de stora utbetalarna av förmåner, där Pensionsmyndigheten är störst.
'2De felaktiga utbetalningarna exklusive inkomstpensionstillägg och garantipension bedöms nu vara 242267 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,0660,070 procent av den utbetalda ersättningen.
Någon empirisk omfattningsstudie har dock inte heller genomförts för 2021. Därför bör skattningen av de felaktiga utbetalningarna inom det allmänna pensionssystemet betraktas som mycket osäker. Eftersom det inte finns någon empirisk bas kan skattningen heller inte jämföras över tid", skriver ESV.
Pensionsmyndigheten uppskattade 2018 att 660 miljoner kronor hade betalats ut felaktigt, när det gällde bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstöd. Det motsvarade 4,3 - 6,5 procent av den utbetalda ersättningen.
I studien för 2021 uppskattas de felaktiga utbetalningarna 643 - 869 miljoner kr, vilket motsvarar. 6,6 procent av den utbetalda ersättningen. De felaktiga utbetalningarna ligger därmed kvar på ungefär samma nivå som tidigare, konstaterar ESV.
Men varför blir det så många felaktiga utbetalningar? Här är det enligt ESV ett delat ansvar mellan bidragsberättigade och myndigheter. I Pensionsmyndighetens analys, inom de områden som man har ansvar för, kommer man fram till att den som till exempel sökt bostadstillägg inte anmält ändrade förhållanden, när det till exempel gäller inkomst eller förmögenhet. De felen svarar för omkring 80 procent av de felaktiga utbetalningarna av bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Men myndigheten är inte heller oskyldig. Tolv procent av felaktigheterna tillskrev man sig själv, för att man inte uppmärksammat och tagit hand om just uppgifter om ändrade förhållanden.
Och så finns det förstås problem för medborgarna att förstå hur man ska göra för att göra rätt.
"Pensionsmyndigheten konstaterar att bostadstillägget har ett komplext regelverk som är svårt för enskilda att förstå".
"Insatserna för att motverka felaktiga utbetalningar har förstärkts under de senaste åren. Vår omfattningsstudie visar dock att felen fortfarande är betydande i vissa välfärdssystem. Både regeringen och myndigheterna behöver därför vidta ytterligare åtgärder för att minska felens omfattning", säger ESV:s generaldirektör Clas Olsson i rapportens förord.