NYHETSARKIVET
29 mar 2023 14:56
Pensionsgruppen kan kanske vidgas och kanske träffas igen
Ända sedan regeringsförklaringen har regeringen pratat om att man ska göra ett "omtag" när det gäller frågan om framtiden för den parlamentariska Pensionsgruppen. Man har haft ett möte i den ursprungliga laguppställningen men enligt statssekreterare Anna Pettersson Westerberg (M) arbetar man nu med att bredda gruppen.

- Vi för samtal för att se om vi kan bredda gruppen och då få in även de partier som inte är med i gruppen idag. Det betyder att vi samtalar med alla partier. Vi arbetar intensivt med samtalen men det handlar då också om att få med alla partier från Vänsterpartiet på ena sidan och Sverigedemokraterna på den andra sidan att gå i takt. Men breddningen bygger på att man köper de principer som ligger till grund för pensionsöverenskommelsen, förklarade hon på Pensionsmyndighetens seminarium i förmiddags.

Hon påpekade också att det är viktigt att man får tillbaka Pensionsgruppen eftersom man annars riskerar att få fler budgetuppgörelser i riksdagen, där olika partier villkorar stöd för regeringen i olika pensionsfrågor.

Hon nämnde här särskilt propositionen om införandet av Inkomstpensionstillägget 2020 "som aldrig godkändes av Pensionsgruppen".

(Till saken hör dock att Pensionsgruppen var överens om att det skulle införas efter det att Ardalan Shekarabi (S) lagt förslag om det).

Hon nämnde även vänsterpartiets förslag om Garantitillägget, som var ett villkor för att man skulle rösta för Magdalena Andersson (S) som statminister i omröstningen i riksdagen. Det förslaget hamnade dock i papperskorgen och i stället ledde det till höjda garantipensioner i augusti 2022 där Alliansens förslag till utformning kom att segra.

Så regeringens inställning är att Pensionssystemet inte behöver rivas upp och att det är viktigt att man inte låter pensionsfrågorna hanteras i budgetuppgörelser utan att de hanteras i Pensionsgruppen.Enligt henne har den tidigare fungerat väl, med undantag för den senaste mandatperioden då (S) hade ordförandeposten i Pensionsgruppen.

När diskussionerna med de olika partierna ska vara klara var Anna Pettersson Westerberg mer förtegen om. Hon nämnde dock att det verkar finnas en viss samsyn bland politikerna om att det bör införas en gas i systemet.

- Jag kan inte berätta allt om de diskussioner vi för men jag lovar att återkomma så snart jag har mer att berätta, sa hon på en fråga efter hennes anförande.

Pensionsnyheterna konstaterar att införandet av en "gas" i systemet är politiskt populärt. I ett läge där balanstalet ligger på 1,13 och systemet då innehåller 1 300 miljarder kr mer än vad som "behövs" för att möta åtagandet från framtida pensionärer.

Om man skulle följa det förslag till "gas" som lades 2004 skulle man behålla 10 procent av överskotten i "konsolidering", men kunna dela ut överskjutande 300 miljarder ur AP-fonderna till nuvarande och blivande pensionärer.

Det skulle ju inte ge någon synlig kostnad utan mera kunna betraktas som manna från himlen eller money for nothing för politiken.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907