Morningstars Johanna Englund har dykt i den schweiziska banken Credit Suisses 167 åriga historia och hittat ett antal skandaler som mer eller mindre avlöst varandra. I förra veckan var det slut och konkurrenten UBS köpte upp banken med 60 procents rabatt jämfört med börsnoteringen dagen innan.
Morningstar nämner 2020 års spionhistoria där bankens dåvarande vd hyrde privatdetektiver för att spionera på sin företrädare. Denne hade lämnat banken för att gå till värsta rivalen UBS. Spioneriet ledde till att han fick sparken 2020.
Här finns även bankens livbolag på Bermuda som 2022 dömdes att betala 553 miljoner USD i böter till Georgiens före detta premiärminister. Detta till följd av långvariga bedrägerier mot kunder. Penningtvätt av bulgariska kokainpengar ska vidare ha kostat banken 419 miljoner kr i böter och listan kan göras betydligt längre.
Pensionsnyheterna drar sig också till minnes affärerna med det grekiska bolaget Aspis Liv som öppnade kontor i Stockholm och blev en stor spelare genom att sälja livförsäkringar på den svenska tjänstepensionsmarknaden.
Där utsattes dåvarande vd Jan Paju för ett bedrägeri med förfalskade namnteckningar som innebar att hela det svenska bolagets tillgodohavande i Danske Banks depå kom att flyttas till, just det, Credit Suisse med hjälp av mutade tjänstemän.
Detta skedde redan 2009 och det var först 2018 som alla rättsprocesser var avklarade och tidigare vd Jan Paju friades från alla misstankar om brott. De tre miljoner kr som han och hans försvarare Staffan Bergqvist tilldömdes i domstolen för sina rättegångskostnader fick varken han eller hans försvarare se röken av.
Och Credit Suisse undgick rättsskipning den gången eftersom Aspis Livs advokater förlikades med banken för en grynvälling. Och när Aspis Liv gick i konkurs var alla pengar borta. Pengarna från förlikningen hade gått till arvoden till försäkringsbolagets likvidatorer. Att Credit Suisse nu försvinner från kartan är det nog främst bedragare som har anledning att sörja.
Jan Paju, som idag bor i Falun, säger till Pensionsnyheterna idag att han gått vidare efter skandalerna och det faktum att han efter alla år i domstolarna inte fick ett vitten. Han grämer sig dock lite över att de pengar som Aspis Liv hade och som hamnade i Credit Suisse kom att frysas av den schweiziska Finansinspektionen och sen försvann.
- När myndigheten i Schweiz släppte kvarstaden fanns det ingen som ville processa om den, så att de återgick till Credit Suisse, där de hamnat till följd av bedrägeriet mot Aspis i Sverige. Det kan gräma mig lite, men nu fokuserar jag mer på att jag snart ska gå i pension och flytta till Skåne med min fru, säger han till Pensionsnyheterna.