NYHETSARKIVET
24 jan 2012 12:35
EU-domstolen ska höras om 67-årsregeln
Arbetsdomstolen slår i en dom fast att man ska inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen om den svenska 67-årsregeln.

En man har stämt sin arbetsgivare, Posten, för att han inte får jobba kvar efter 67 års ålder. Södertörns tingsrätt, som har hand om stämningen, har beslutat att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen i frågan.

Tingsrätten har beslutat att begära att EU-domstolen ska svara på två frågor om tolkningen av den allmänna rättsprincipen om förbud mot åldersdiskriminering och artikel 6 i arbetslivsdirektivet.

Tingsrätten anser att det inte går att utläsa något klart skäl till varför arbetsgivare har rätt att avsluta anställningar när den anställde fyller 67 år. Därför vill man av EU-domstolen veta om en nationell regel, som 67-årsregeln, som innebär särbehandling på grund av ålder kan vara berättigad även om det inte klart går att bedöma vilket syfte som ligger till grund för regeln.

Tingsrätten skriver också i sitt beslut att varje undantag från en individuell rättighet måste göras med en avvägning mellan principen om likabehandling och de krav som det eftersträvade målet är förenat med. Därför vill tingsrätten ha svar på om en regel som 67-årsregeln som är undantagslös och inte tar hänsyn till exempelvis den pension som en enskild person kommer att få, går utöver vad som är lämpligt och nödvändigt för att nå det eftersträvade målet.

Posten överklagade tingsrättens beslut till Arbetsdomstolen och menar att ett inhämtande av förhandsavgörande skulle försena målet i onödan eftersom det är klart att 67-årsregeln i anställningsskyddslagen är i överensstämmelse med rådets arbetslivsdirektiv och att det finns stöd för det i praxis hos både EU-domstolen och Arbetsdomstolen.

Mannen å sin sida menar att regeln strider mot arbetslivsdirektivet och EU-domstolens praxis och att regeln inte uppnår ett berättigat mål på ett sätt som är lämpligt eller nödvändigt.

Arbetsdomstolen har som policy att man ska vara restriktiv med att begära förhandsavgöranden av EU-domstolen, men beslutar ändå att avslå Postens överklagan.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907