I oktober 2021 meddelade Finansinspektionen att man drog in värdepappersbolaget Nord Fondkommissions samtliga tillstånd på grund av allvarliga brister i bland annat bolagets rådgivningsverksamhet.
Beslutet innebar att bolaget skulle upphöra med all tillståndspliktig verksamhet. Nord överklagade beslutet till förvaltningsrätten och i går meddelade domstolen att man går på FI:s linje.
De problem som gjorde att Finansinspektionen till slut bestämde sig för att dra tillstånden handlade om intressekonflikter, otillräcklig compliancefunktion och att man inte tydligt redovisade de kickbacks man fått från de bolag som emitterade de företagsobligationer man givit kunderna råd att investera i.
En av de obligationer man erbjudit sina kunder hade ett av bolagets anknutna ombud som ägare i emissionen, något som både FI och nu även Förvaltningsrätten reagerade starkt på och skriver:
"När det gäller anknutet ombuds ägande i en av emittenterna finns det stora och klara intressekonflikter mellan låntagare (emittenten) och långivare (investerare). Att bolaget fortfarande inte inser detta och hänvisar till vilseledande formuleringar till kund om att det anknutna ombud som haft ägarintresse i emittenten "har möjlighet att tjäna pengar om bostadsprojektet går bra" är anmärkningsvärt och visar på bolagets oförmåga att förstå och tillämpa centrala kundskyddsregler."
En annan fråga gällde om det skulle vara tillräckligt att bara använda sig av de så kallade Priips-faktabladen i rådgivningen, vilket Nord hade gjort. Det var något som låg till grund för FI:s beslut som ansåg att det inte var tillräckligt, en tolkning som får stöd av förvaltningsrätten som skriver:
"Förvaltningsrättens bedömning Finansinspektionen har bedömt att det Priips-faktablad som bolaget hänvisar till inte ger kunden den typ av individualiserad information om kostnader och avgifter som krävs. Förvaltningsrätten gör ingen annan bedömning. Det kan även konstateras att det är visat att bolaget har brustit i att ge kunder information om betalningar som bolaget eller det anknutna ombudet fått från tredje part. Bolaget har därför inte iakttagit bestämmelserna i 9 kap. 1415 §§ LV, jfr även artikel 24.4 Mifid och artikel 50.2 och 50.10 i den delegerade förordningen 2017/565."
Kort sagt, FI hade rätt och Nord hade gjort fel och det var rätt att dra tillståndet, vilket förvaltningsrätten formulerar så här:
"Mot bakgrund av allvaret i överträdelserna finns det dock, enligt rättens mening, inte utrymme för att avstå från ingripande och inte heller för någon annan sanktion än att återkalla bolagets tillstånd för aktuell verksamhet. De rättelser som bolaget hänvisar till föranleder ingen annan bedömning."
Nord Fondkommission eller resterna av bolaget har numera namnändrats och heter numera Granruskan AB. Tjugondag Knut är passerat och då åker Granruskan ut.