Igår var det två personer som syntes en hel del i nyhetsrapporteringen. Nytillträdde chefen för riksbanken Erik Thedéen, som meddelade att man skulle höja räntan med 0,5 procent och Pensionsmyndighetens GD Daniel Barr som samma dag utnämndes till Thedeéns efterträdare som GD på Finansinspektionen.
De två känner varann sedan länge och började jobba tillsammans på riksbanken redan i början av 90-talet. Och båda har nu passerat 60-strecket och ger sig in på det som kan bli karriärens final. Daniel Barr får nu förtroendet att ta över GD-stolen på Fi under sex år, vilket är mandatet.
- Jag kommer nästan att nå riktåldern för pension för årskullen 1962, 67 år och 2 månader, när jag kommer dit, säger Daniel Barr, till Pensionsnyheterna, när han som vanligt, året runt, cyklar mot hemmet i västerort.
Likheterna med Thedéen slutar inte där. Båda två har jobbat på riksgälden. Båda har jobbat i Finansdepartementet. Erik Thedéen och en annan av kompisarna från ungdomstiden på riksbanken, Finansmarknadsminister Peter Norman (M), plockade in Erik som statssekreterare.
Daniel Barr har också haft jobb som chefekonom på gamla Premiepensionsmyndigheten och jobbat under Peter Norman på Sjunde AP-fonden.
Där fanns då även nuvarande vd:n Richard Gröttheim, som till våren ska pensionera sig från vd jobbet. Var han kom ifrån från början? Riksbanken
Innan Erik Thedéen blev generaldirektör för Finansinspektionen återfanns han i Folksamsfären där han under sex månader var vd för KPA. Där har även Daniel Barr tjänat bland annat med bolagets anpassning till Solvens 2 regelverket och avslutade folkrörelsekarriären som produktdirektör i skrapan vid Skanstull.
Detta i och med att han sökte och fick jobbet som GD på Pensionsmyndigheten 2018.
Nu ska han lämna även det jobbet för att ta över Thedeéns stol på FI, vilket beräknas ske den 20 mars i år.
Den tillförordnade generaldirektören på FI Susanna Grufman kommer då att återgå till sitt tidigare jobb som affärsområdeschef på FI.
- Jag bad regeringen att bestämma var vakansen skulle uppstå och då beslutade man att den får uppstå på Pensionsmyndigheten, säger han till Pensionsnyheterna.
Direkt efter utnämningen igår fick han tuffa frågor om sina åsikter om bland annat amorteringskrav, bankskatt, räntegap från bland annat Dagens Industri som ville ta pulsen på den blivande generaldirektören. Helt utan framgång visade det sig. DI konstaterar att han hade en fullständig avsaknad av åsikter".
Men Daniel Barr vet att det är regeringen som skriver noterna tillmusiken. Hans jobb är att träna orkestern, personalen på FI, att spela den. Och innan han och personalen har repeterat med sin nye dirigent så blir det varken sång eller musik.
Det är så man lever länge och får en bra karriär i statsförvaltning och näringsliv. Man tänker innan man talar.
Trots att Daniel Barr nu går från en stor myndighet som samlar in och betalar ut alla svenskarnas pensionsmiljarder, så är det ett bra skutt uppåt i karriären för byråkraterna att få styra över Finansinspektionen, trots att det är en mindre myndighet.
Sen ska man inte glömma att det bara fanns ett år kvar av hans sexåriga förordnande på Pensionsmyndigheten. Det gjorde att han skulle varit ute ur tjänstemannaloopen nästa år vara och färdig för pension om han inte fått jobbet på FI.
Möjligen indoktrinerad av åren på Pensionsmyndigheten och ett liv med det "nya" pensionssystemet, som han varit djupt inblandad i att ta fram, berättade han i går att han inte ville sluta jobba än. Det är helt i linje med läxan hans myndighet kommunicerat till alla svenskar. Det lönar sig att jobba, och helst jobba länge. Det betyder bättre pension.
Daniel Barr har dock debatterat öppet om att livsinkomstprincipen nu urholkas efter de avsteg som kompositörerna i regering och riksdag enats om. Inkomstpensionstillägg och höjda garantipensioner har gjort att de sambanden inte längre upprätthålls. Respektavståndet krymper och stora marginaleffekter uppstår.
Men den striden kommer Daniel Barr inte att kunna ta i mål. Det finns flera andra strider att ta hand om på FI, så när repetitionerna är klara där och alla kan sina stämmor utantill kommer det nog att höras från Finansinspektionen också. Och som han sa igår - Det är ett "drömjobb" han går till.
Låter lite som att han fått statsbyråkraternas Nobelpris...