NYHETSARKIVET
1 feb 2023 15:55
Trygg-Stiftelsen sålde aktier i SEB – nio miljarder i cash till Gamla Liv
I går kväll, efter börsens stängning, inledde Trygg-Stiftelsen en så kallad accelerated book building process, vilket innebar ett erbjudande till finansmarknadens aktörer att köpa upp en stor post aktier vid ett tillfälle. Runt midnatt hade Carnegie, som mäklade affären, hittat köpare till fler än vad Trygg Stiftelsen indikerade från början.

Kursen som alla köparna enades om blev 120 kr per aktie, drygt 6 kr under stängningskursen igår och i och med överteckningen inbringade försäljningen omkring 1,5 miljarder kr mer och slutade på 9 miljarder kr, eftersom intresset var så stort.

Trygg Stiftelsen hade kunnat sälja av aktierna i småposter, men eftersom det handlade om ett stort innehav hade det kunnat leda till att aktiekursen i SEB skulle ha kunnat falla under lång tid eftersom det ständigt funnits en säljare som erbjöd aktier. Man valde istället att bjuda in aktörer vid ett tillfälle som då fick rabatt och handlade aktierna till priser under gårdagens stängningskurser.

Anledningen till att Trygg-Stiftelsen äger aktierna i SEB har att göra med att SEB Trygg Liv Gamla inte får äga aktier i den egna banken och därför har man haft ett upplägg som inneburit att Trygg-Stiftelsen stått för ägandet och att livbolaget haft en fordran på stiftelsen.

Nu minskas den fordran eftersom nattens affär innebar att 9 friska miljarder i kontanter landar i SEB Trygg Liv Gamla. Om man sätter den siffran i perspektiv så behöver SEB Trygg Liv gamla under 2023 frigöra 11 miljarder kr för att möte det negativa kassaflödet som är en följd av att det inte kommer in nya premier och avkastning för att möta utbetalningarna.

Anledningen till att man gör affären handlar i stor utsträckning om koncentrationsrisken. Beroende på kursen på SEB-aktien har innehavet emellanåt stått för betydligt mer än tio procent av SEB Trygg Liv Gamlas placeringsportfölj. För att få möjlighet att lägga äggen i olika korgar och alltså kunna minska risken med det stora bankinnehavet i placeringsportföljen, valde man alltså att sälja ut en del av det.

Koncentrationsrisken, alltså med ett så stort enskilt innehav som SEB-aktierna, har dessutom kostat vid solvensberäkningarna där man fått göra tillskott för den posten. Det gör att man stärker solvensen, allt annat lika, genom att sälja av aktierna.

Hur likviden sen ska placeras blir upp till livbolagets placeringskommitté men man kan ju tänka sig att man kan vilja placera kapital i aktier i andra banker än just SEB, för att sprida riskerna.

För spararna i Gamla livbolaget har det varit en bra placering att vara storägare i SEB, även om det såg ännu bättre ut för några år sedan, innan Baltikumaffärerna kom upp. Då var kursen uppe kring 140 kr att jämföra med de 120 kr per aktie som nattens affär inbringade.

Affären har, såvitt Pensionsnyheterna kunnat utröna, inget att göra med några förändringar av SEB Trygg Liv Gamlas framtida verksamhet. Några planer på att till exempel öppna bolaget för nyteckning igen är inte aktuellt.

SEB har redan att vinstutdelande livbolag i koncernen, det som kallades Nya Liv. Det är inte lika stort och inte heller lika framgångsrikt som Gamla Liv, men det är lättare att tjäna pengar på för SEB, eftersom det inte är ömsesidigt bedrivet.

Visserligen kan banken tjäna pengar på att erbjuda tjänster till Gamla Liv, för till exempel kapitalförvaltning och administration, men det kan ge mer att ha rätt till vinstdelning.

Dessutom är det inte säkert att de sparare som finns i Gamla Liv har lust att betala för att ta in nya kunder som kostar pengar att administrera. Till det kommer kostnader för att få in nya kunder. Så någon nyöppning av Gamla Liv ligger inte i korten, möjligen stjärnorna.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907