NYHETSARKIVET
1 feb 2023 16:13
Pensionsmyndigheten: Så kan pensionsgapet mellan könen minska
Sverige har det klart högsta pensionsgapet bland de nordiska länderna. För inkomstpensionen har män i genomsnitt 22 procent högre pension än kvinnor. Räknas grundskyddet in blir gapet 17 procent. Pensionsmyndigheten presenterade idag en rapport med förslag om hur de svenska pensionerna kan bli mer jämställda.

- De ojämlika pensionerna är en avspegling av arbetslivet där kvinnor uppnår en lägre livsinkomst, vilket leder till ojämlika pensioner. Det positiva är att detta pensionsgap minskar ju yngre pensionärerna är. Men det går att minska pensionsgapet och vi presenterar de förslag som vi anser är mest lämpliga för lagstiftaren att utreda vidare, säger Erik Ferm, utredare på Pensionsmyndigheten.

I rapporten presenteras sju förslag till vad lagstiftaren skulle kunna göra för att skapa mer jämställda pensioner. Pensionsmyndigheten anser att fyra av förslagen kan ha en negativ effekt på arbetskraftsutbudet och ytterligare urgröpa livsinkomstprincipen. Därför landar myndigheten i tre åtgärder, som man anser är lämpligast att gå vidare med. Detta för att de även har en neutral effekt på statsbudgeten.

1. Inför frivillig möjlighet att välja efterlevandeskydd i inkomstpensionen. Den möjligheten finns idag bara för premiepensionen, där det är 40 procent som har valt denna möjlighet. Om även 40 procent skulle göra det inom inkomstpensionen skulle nuvarande pensionsgap minska med 4 procent enligt Pensionsmyndigheten. Det är det förslag som skulle ha störst effekt på att minska pensionsgapet, utan att påverka livsinkomstprincipen eller arbetskraftsutbudet anser Pensionsmyndigheten.

2. Inför en rätt att dela på inkomstpensionsrätter. Inom premiepensionen finns möjlighet att överföra pensionsrätter till make eller maka. Det är dock bara 1 procent av männen som överför premiepensionsrätter till sin maka och sannolikt skulle antalet män som gör det inom inkomstpensionen inte bli så många fler. Därför skulle effekten på pensionsgapet bli litet. Men till skillnad från det första förslaget skulle det även ge högre pension för kvinnor vid skilsmässa eller separation.

3. Utvidga möjligheten att överföra premiepensionsrätter även till sambor och slopa nuvarande avgift på 6 procent vid överförande av pensionsrätter.

Övriga förslag för att minska pensionsgapet som diskuteras i rapporten är en höjning av grundskyddet, en sänkning av förskottsräntan i inkomstpensionen samt nya och förändrade pensionsgrundande belopp.

- Problemet med dessa förslag är att de skulle påverka arbetskraftsutbudet negativt och ytterligare urgröpa livsinkomstprincipen. Men om lagstiftaren inte gör något kommer det ta ytterligare 40-50 år innan vi uppnår jämställda inkomstpensioner. Och räknar vi in tjänstepension och kapitalinkomster, så är pensionsgapet idag 27 procent av disponibel inkomst.

Danmark och Island har ett pensionssystem där arbetsgivare betalar den största delen, men där även det statliga grundskyddet är högre än i Sverige. Norge har ett pensionssystem som också bygger på livsinkomstprincipen, men även här är det statliga grundskyddet mer generöst än i Sverige. Bland de nordiska länderna har Island det lägsta pensionsgapet mellan könen på 5 procent.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907