I förra veckan meddelade norska oljefonden att de säljer innehaven i AviChina Industry & Technology samt Bharat Electronics. Uppgifterna om försäljning av flygplan och militärmateriel till militärjuntan i Burma låg bakom. Sjunde AP-fonden meddelar nu att de trots detta har kvar sina innehav i Bharat Electronics, i alla fall tills vidare.
Svenska och internationella organisationer har länge kritiserat pensionsfonder som äger aktier i företag som sägs gynna den burmesiska militärjuntan. Juntan grep makten för två år sedan, och förbjöd då demokratiska partier och inledde ett inbördeskrig.
Den 24 januari meddelade så Norwegian Government Pension Fund Global att de gör sig av med aktierna i kinesiska AviChina Industry & Technology och indiska Bharat Electronics.
Enligt fonden innebär innehaven nämligen en oacceptabel risk. Risken är att bolagens försäljning till Burma innebär allvarliga och systematiska brott mot internationella regler, skrev fonden i sitt pressmeddelande.
Men AP7, som äger andelar i indiska försvarsindustribolaget Bharat Electronics, säljer inte av. I alla fall inte nu. Vad fonden kan bedöma har norrmännen nämligen inte presenterat någon ny information i frågan om bolagets affärer med regimen i Burma.
"Vi känner till anklagelserna mot Bharat E. sedan tidigare, men de har ännu inte verifierats av något FN-organ eller motsvarande", svarar AP7:s ESG- och kommunikationschef Johan Florén till Pensionsnyheterna.
"Nästa gång vi går igenom listan är i maj, då får vi se om det kommit något mer", fortsätter han och syftar på bolagets svarta lista på cirka 100 bolag som man inte investerar i.
När det gäller flygplans- och helikoptertillverkaren AviChina Industry & Technology Co är de redan svartlistade av AP7.
Första AP-fonden, som tidigare ägt aktier i den kinesiska flygindustribolaget, svarar Pensionsnyheterna att de inte längre har kvar innehaven.
När det gäller AP2, som så sent som i mitten av 2022 ägde aktier i AviChina, är läget mer oklart. På frågan om Oljefondens beslut påverkar AP2 svarar dess kommunikationschef Ulrika Danielson kort att deras innehavslistor uppdateras 17 februari.
Hon hänvisar också till AP-fondernas Etikråds systematiska process när det gäller innehav i utländska bolag, vilken "säkerställer att vi fångar upp signaler om ett bolag brutit mot en konvention".
/ Rickard Jakbo