I september noterades ett sammanlagt nettoutflöde från fonder på 13,4 miljarder kronor.
En del av pengarna gick till Hedgefonder och korta räntefonder, medan aktiefonder, blandfonder och långa räntefonder uppvisade nettouttag. Det rapporterar Fondbolagens Förening i idag.
Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under månaden med 368 miljarder kronor och uppgick vid utgången av september till 5 763 miljarder.
Under september månad noterade fonder ett sammanlagt nettoutflöde på 13,4 miljarder kronor. Aktiefonder hade nettouttag på 11,4 miljarder och från blandfonder gjordes nettouttag på 1,7 miljarder.
Även långa räntefonder uppvisade nettoutflöden på 1,1 miljarder. Däremot gjordes det under månaden nettoinsättningar i korta räntefonder på 0,4 miljarder och i hedgefonder på 0,6 miljarder kronor.
Hittills i år uppvisar fonder ett nettoutflöde på totalt 34,8 miljarder kronor. Från aktiefonder är det värre där nettouttagen uppgår till 40 miljarder.
Om man räknar försiktigt på aktiefonder och använder den årliga snittavgift som AMF anger i sin avgiftsrapport betyder det att 1,35 procent av 40 miljarder kr, totalt 540 miljoner kr, hamnar någon annanstans än hos fondbolagen.
Hedgefonder noterar nettoinflöden eftersom de ska vara absolutavkastande och alltså kunna leverera positiv avkastning även i tider av börsnedgång.
Nu har hedgefondmarknaden inte riktigt klarat av det, räknat på en aggregerad nivå. Index för kategorin har backat med 4,3 procent i år. Det är betydligt mindre än raset på Stockholmsbörsen som tappat 30 procent. Här finns dock tydliga vinnare.
Som exempel kan nämnas trendföljande hedgefonder. Tre av dem som lyckats väl i år är Lynx Dynamic, SEB Asset Selection och Elementa, vilket Nordnets Frida Bratt påpekar på hemsidan idag och skriver:
"De har stigit med 33 respektive 24 procent i år. Fonden Elementa visar en uppgång på 30 procent i år. Fonden har en så kallad long-short strategi, där man använder sig av blankning för att nå målet om att nå avkastning oavsett marknadsläge."
Hon påpekar dock att det inte är kassaskåpssäkra uppgångar. Elementa backade med 16 procent under fjolåret i den marknad som då rådde.
Fondbolagens Förening skriver så här om de usla siffrorna för fonderna under september månad:
"September var ingen rolig månad för den som äger aktiefonder. De flesta börser föll i värde. Trots att den långsiktiga gör klokast i att fortsätta månadsspara, ser vi återigen att fler säljer än köper. Men Sverigefonder sticker ut med övervägande köp. Kanske är det aktiva sparare som hoppas på bottenkänning efter tre mycket tuffa kvartal. Att mer pengar hittar tillbaka till korta räntefonder och hedgefonder förvånar inte. Det är precis vad vi sett tidigare under året också när börserna faller", säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.
Värt att notera är att inflödena till indexfonder gick åt motsatt håll. Trots att aktiefonder hade stora nettouttag uppvisade indexfonder nettoinsättningar på 4,5 miljarder kronor under september månad.
Det talar för att avgiftsförlusten i vårt räkneexempel ovan kan vara i överkant eftersom indexfonder sällan har avgifter som ligger på AMF:s framräknade genomsnitt på 1,35 procent, snarare en procentenhet lägre.
Och pengar som ligger still i fonder med höga avgifter ger ju fortfarande bra intäkter till fondbolagen, även om behållningarna sjunkit ihop.