En ingenjör som fyllt 65 år borde kunna få en rejäl löneökning om hen gör sig till jobbonär och fortsätter jobba.
För arbetsgivaren finns utrymme att höja lönen ordentligt eftersom kostnaderna sjunker drastiskt för den anställde ingenjören som inte längre kostar tjänstepensionspremier (i ITP 2).
Dessutom minskar arbetsgivaravgifterna med två tredjedelar, något som arbetsgivarna borde dra nytta av, menar Sveriges Ingenjörer i en ny rapport idag.
Rapporten, som fått namnet "65 plus ska inte gå minus" argumenterar för att låta äldre ingenjörer jobba kvar för att de bidrar med erfarenhet.
Dessutom får de möjlighet att förlänga sina arbetsliv och borde, enligt facket, också få högre lön. I dagsläget har Sveriges ingenjörer nästan ingen real löneutveckling efter det att de fyllt 60 år.
I rapporten visar man att en arbetsgivare med en ingenjör på 58 000 kr i månaden skulle, när hen fyllt 66 år, ge arbetsgivaren en total besparing per månad med 18 387 kr i månaden.
Det bygger då på beräkningen att arbetsgivarens avgifter för tiden före 65 års ålder uppgår till 18 224 kr. Den sjunker till 12 302 kr efter 66 års ålder. ITP-premien på 6 085 kr faller också bort, totalt 18 387 kr enligt beräkningarna i rapporten.
För facket är rapporten förstås ett budskap om att deras medlemmar borde kunna få ett bättre utbyte av att jobba vidare och att man åtminstone får vara med och dela på de besparingar som arbetsgivarna gör i och med de sänkta lönebikostnaderna.
I rapporten har facket gissat att det skulle vara möjligt att ha ytterligare 2 000 fler yrkesverksamma ingenjörer på arbetsmarknaden, om intresset finns.
Enligt statistik från SCB hade omkring hälften av de yrkesverksamma ingenjörerna gått i pension vid 65 års ålder. Vid 70 års ålder fanns det 481 fortfarande aktiva medan 1 214 hade lämnat arbetsmarknaden.
Trots att ingenjörerna är efterfrågade gör arbetsgivarna inga större satsningar på att verkligen behålla den äldre arbetskraften. Arbetsgivarnas kostnader för de äldre anställda sjunker avsevärt i och med att arbetsgivaravgifterna sänks, men det ökade utrymmet kommer inte ingenjörerna till del. I lönestatistik från Sveriges Ingenjörer går det att utläsa att löneutvecklingen i princip ligger still efter 60 års ålder", skriver Sveriges ingenjörer i rapporten.
Rapporten presenterades idag vid ett seminarium under rubriken Rea på ingenjörer - 65 plus ska inte gå minus.