Den rödgröna regeringen hade planer på att klämma åt de privata sjukvårdsförsäkringarna. Tanken var att öka kontrollen över hur privata vårdgivare tar del av regionernas resurser ska säkerställas att dessa inte utarmar den offentliga vården.
Det här var något som försäkringsbranschen var kraftigt emot och som har bedrivit en hel del lobbying mot, eftersom de privata sjukförsäkringarna varit en viktig del i bolagens erbjudande.
"Vi var från Svensk Försäkring sida kritiska mot förslaget i vårt yttrande. Vi såg, och ser, en risk för att det kan leda till en ineffektivitet i nyttjandet av vårdgivarnas resurser och till att det totala utbudet av vård minskar, säger Eva Erlandsson, senior ekonom Svensk Försäkring i ett pressmeddelande idag.
Även Lagrådet hade synpunkter på förslaget och undrade vilka syften som lagstiftaren egentligen hade med förslaget.
Nu ser det ut som att lobbyingen givit resultat. Den propp som regeringen la fram den 16 juni ser nu ut att avslås av riksdagen.
Detta sedan två följdmotioner lämnats in. Den första är undertecknad av det tänkta regeringsunderlaget M, KD, SD och Liberalerna.
Ytterligare en kommer ifrån centerpartiets Anders W Johansson. Dessa båda motioner yrkar på avslag för propositionen vilket pekar mot att det som motionärerna kallat begränsningar av "ideologiska motiv" inte ska genomföras.
"Regeringen har inte lyckats visa hur propositionens förslag skulle utveckla och förbättra privata sjukvårdsförsäkringars funktionssätt. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna föreslår därför att riksdagen avslår den del av propositionen Ökad kontroll i hälso- och sjukvården som avser ändring i hälso- och sjukvårdslagen", läser Pensionsnyheterna i motionen.
Proppen och motionerna kommer att behandlas i socialutskottet under november-december och beslut kan fattas någon gång i mitten av januari.
Frågan om de privata sjukvårdsförsäkringarna är enligt Svensk Försäkring "starkt politiserad".
Organisationen påpekar att privata försäkringar inte ger längre väntetider i den offentligfinansierade vården utan snarare att denna avlastas. Vidare anför man att det framför allt tecknas av låg och medelinkomsttagare och att det vanligaste är att premierna betalas av arbetsgivarna. De påpekar vidare att 15 av 21 fackförbund inom Saco respektive fem av 13 inom TCO erbjuder och införskaffar privata sjukvårdsförsäkringar till sina medlemmar.
Enligt motionen från det tänkta regeringsunderlaget har cirka 690 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring, en siffra som ökat kraftigt under 2000-talet.