Advokaterna Percy Bratt, ordförande i Rättsfonden och Joakim Lundqvist, styrelseledamot i Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, skriver i dag i en debattartikel i Dagens Juridik att man nu kommer att begära en granskning från Europadomstolen.
Det handlar då om Allramålet där man vill att Europadomstolen för mänskliga rättigheter granskar fallet när det gäller den fällande domen i Svea Hovrätt. Detta eftersom rättegången inte varit "rättvis".
De två påpekar att Sverige vid ett flertal tillfällen fällts av Europadomstolen och påpekar trosvisst att det nu kan komma att ske igen.
"Hovrättens dom framstod sannolikt som rimlig för de flesta. En närmast entydig mediebild var, och är alltjämt, att Alexander Ernstberger och medtilltalade genom olika smarta transaktioner blåst pensionsspararna på svindlande belopp. När vi blev tillfrågade att granska domen utifrån ett människorättsligt perspektiv ställde vi oss därför först frågande. På vilket sätt kan mänskliga rättigheter aktualiseras i detta sammanhang?
Efter att ha analyserat Svea Hovrätts dom konstaterar de båda att rättegången stred mot Europakonventionen och att den fällande domen i helt grundläggande avseenden strider mot kraven på en rättvis rättegång i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, skriver Bratt och Lundqvist.
De två upprepar försvarets argument från den friande domen i Stockholms Tingsrätt och påpekar att de inköp av värdepapperen, warranterna, de gjorde inte resulterade i någon förlust för spararna utan, en vinst på 100 miljoner kr.
"För att en person som anklagas för brott ska kunna försvara sig måste den först och främst veta vad den är anklagad för. För det andra måste den anklagade få del av all bevisning som myndigheterna innehar. För det tredje måste domstolen som prövar anklagelsen beakta de invändningar som den anklagade gör och ge tillräckliga skäl för det avgörande som domstolen kommer till, samt basera avgörandet på korrekta sakuppgifter.
I Allra-målet har hovrätten brutit mot samtliga av dessa grundläggande rättssäkerhetskrav och därmed allvarligt kränkt Alexander Ernstbergers rätt till en rättvis rättegång enligt Europakonventionen, skriver de båda.
De menar vidare att Ernstberger inte fått del av den utredning som Pensionsmyndigheten gjort som, om han fått del av den, kunnat hitta material som kunnat visa hans oskuld.
"Vid en prövning som uppfyller kraven som följer av rätten till en rättvis rättegång skulle Alexander Ernstberger aldrig ha dömts för brott. Alexander Ernstberger måste därför få en ny prövning som respekterar hans grundläggande mänskliga rättigheter. Mot denna bakgrund har vi givit in ett klagomål mot Sverige till Europadomstolen angående de allvarliga kränkningarna av hans rätt till en rättvis rättegång."
De två avslutar debattartikeln i Dagens Juridik med ordentliga brösttoner:
"Om Sverige ska kunna bibehålla sin stolta självbild som rättsstat i framkant, krävs att den svenska staten tar tag i de rättssäkerhetsproblem som på senare år har uppdagats och att i förevarande fall visa att grundläggande mänskliga rättigheter respekteras även i stora och uppmärksammade mål."
Återstår att se hur Europadomstolen för mänskliga rättigheter hanterar klagomålet och om den domstolen hittar något som alla andra iblandade domstolar, inklusive Högsta Domstolen, kan ha missat.