NYHETSARKIVET
14 sep 2022 16:15
Inflationstakten skenar – kan bli tufft för bolag som ska värdesäkra ITP 2
Inflationstakten, mätt som KPIF alltså KPI med fast ränta, steg från åtta procent i juli till nio procent i augusti. Det var en tiondel mer än analytikerna hade gissat i den sammanställning som Infront gjort och som redovisas i dag i DI.

Nästa månadssiffra blir ännu mer spännande, inte minst för livbolag som tryggar förmånsbestämda pensioner.
Prisförändringarna september-september är nämligen det mått som ligger till grund för uppräkningen av de förmånsbestämda pensionerna till pensionärer och fribrevshavare.

På senare år när inflationen varit låg har det inte legat någon större dramatik i värdesäkringen av pensionerna. Som exempel kan nämnas att Alecta räknade upp ITP 2 med 2,51 procent under 2022, baserat på underlag från 2021.

För 2023 det ut att bli en riktig rysare. Något som pekar i den riktningen är den uppräkning av prisbasbeloppet för 2023 som regeringen fattade beslut om i början av september.

Det nya prisbasbeloppet ökade från 48 300 kr till 52 500 kr, en höjning med 8,7 procent.

Enligt Kjell Norling, vd på PP Pension leder eventuell uppräkning av pensioner till att konsolideringen försämras.

- Jag gissar att det kan komma att sänka konsolideringen, för vissa bolag, med 10-15 procent, säger han till Pensionsnyheterna och beskriver det som en relativt stor förändring om uppräkningen skulle bli 8 procent.

Inflationen gör ju att utgifterna för pensionsbolagen också stiger och tjänsteinflationen ligger på i storleksordningen 6 procent i årstakt. Sen kan bolagen hoppas på att lönerörelsen inte landa på löneökningar med mer än 3 - 4 procent.

- Det kan upplevas märkligt att värdesäkra med åtta procent, om det nu blir det, om eventuella löneökningar blir 3-4procent. Lägre tillgångsvärden, allt annat lika, leder till att bolagens driftskostnadsprocent i förhållande till kapitalet ökar, säger han.

Det här är nu ingenting som PP Pension i någon mån "rår för" och alla bolag som värdesäkrar förmånsbestämda pensioner och fribrev sitter i samma båt.

Pensionsnyheterna har även frågat SPP, som har en portfölj med förmånsbestämda ITP 2-pensioner, hur de ser på saken och fått ett minst sagt diplomatiskt svar.

"Värdesäkring i SPP berör i huvudsak våra förmånsbestämda bestånd. Förmågan att värdesäkra baseras på KPI per den 30 september, samt på ekonomin i beståndet vid samma tidpunkt. Båda dessa klarnar under oktober och utfallet meddelas under november månad", svarar man från SPP.

Frågan om värdesäkring handlar inte om någon bindande garanti. Alecta har dock historiskt alltid klara av att värdesäkra såväl pensioner som fribrev. Det står dock inte i kollektivavtalet att man garanterar det, utan att det sker när det är möjligt, vilket det alltså varit.

I SPP, som tog över beståndet för de frivilliga ITP-försäkringarna när beståndet delades upp, har man bara räknat upp pensioner och fribrev när det funnits tillräckligt med pengar.

Om det inte i försäkringsavtalet finns tillräckliga överskott har inflationskompensationen uteblivit. Det har lett till protester bland pensionärer och fribrevshavare som inte fick uppräkning när Alectakunderna fick det. SPP fick dock rätt i domstol när man hävdade att man inte alls var bunden av att följa Alectas uppräkningar.

Det är viktigt att påpeka att bolagen inte har satt ned foten än när det gäller höjningarna.
Det är ju inte den 30 september än och det är mätpunkten.

Men att en stor del av överskotten i de förmånsbestämda portföljerna kan komma att hamna i fickorna hos ITP-pensionärerna - om man väljer att värdesäkra från bolagens sida - är ställt utom tvivel.

Alecta, branschjätten, har inte haft möjlighet att kommentera frågan om värdesäkringen idag. Det får vi återkomma till.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907