Oak Capital, som var mellanhand och försåg Allrafonderna med de dyra warranterna i Allrahärvan, har nu, sent omsider, dömts till en företagsbot på 3 miljoner kr.
Kammaråklagare Thomas Hertz vid EBM krävde att Oak skulle böta för att de gjort sig skyldiga till bokföringsbrott och bland annat bokfört intäkter från warrantaffärerna innan de uppkommit. Detta för att möjliggöra utdelningar till ägarna och det blev bråttom att omvandla warrantvinsterna till utdelningsbara pengar.
Stockholms Tingsrätt skriver så här:
Med hänsyn till att gärningen har ingått som väsentlig del i en större brottsplan och att posten som har bokförts felaktigt avser cirka 132 000 000 kr får gärningen anses ha medfört omfattande skada. Tingsrätten bedömer därför den yrkade företagsboten som skälig. Det har inte framkommit skäl att jämka eller efterge företagsboten, varför First
Alliance Trust, Hedging & Investments AB (tidigare Oak Capital) ska åläggas att betala en företagsbot om tre miljoner kr."
I domen, som kom i förra veckan och refererades i Dagens Juridik idag, skriver domstolen att det inte är någon tvekan om att det är den fängslade verkställande direktören i Oak Capital som fifflat med bokföringen:
"Tingsrätten finner att det genom utredningen är ställt utom rimligt tvivel att Olle Markusson har innehaft en ledande ställning grundad på befogenhet att företräda First Alliance Trust, Hedging & Investments AB. Det är vidare visat att han i denna egenskap, i Stockholm eller på annan okänd plats i Sverige, uppsåtligen har misskött bolagets bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen på sätt som har gjorts gällande av åklagaren. Det är också visat att detta har medfört att rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen samt att gärningen har begåtts i utövningen av bolagets näringsverksamhet."
Bolaget Oak/ First Alliance Trust, Hedging & Investments AB är försatt i konkurs så om det blir några bötespengar till staten för den vilseledande bokföringen är oklart.
"Det återstår att se vad konkursförvaltningen kommer fram till", uppger kammaråklagare Thomas Hertz på EBM till Pensionsnyheterna.
Oak Capital har haft lite "tur" när de bröt mot lagen. År 2020 ändrades reglerna om företagsbot och blev då mer ingripande. I propositionen från 2018 där man skärper reglerna läser Pensionsnyheterna:
"I fråga om särskilt klandervärd brottslighet som har begåtts i utövningen av ett större företags verksamhet kommer ändringarna regelmässigt att leda till högre företagsbotsbelopp."
Så det slapp man, om det nu har någon betydelse. Risken är väl att det blir som att lugga en flintskallig. Igen.