Tidningen Näringslivet har gått igenom den sorglustiga historien om regeringens beslut att låta Pensionsmyndigheten börja jobba med systemutvecklingen för Garantitillägget innan riksdagen fattat beslut om att det skulle införas.
Man har även granskat Försäkringskassans kostnader för att bygga system och rekrytera personal för den så kallade familjeveckan som det inte blev något av.
Som bekant blev det inget av det av vänsterpartiet designade förslaget till Garantitillägget utan istället blev det en justering av garantipensionsnivåerna, som klubbades av riksdagen.
Tidningen Näringslivet har räknat ut att kostnaden för att börja utveckla systemet, innan det fanns riksdagsbeslut om saken, kostat skattebetalarna 70 miljoner kr. Den kostnaden inkluderar även den av (S) lanserade familjeveckan som Försäkringskassan fick börja förbereda.
Pensionsnyheterna har tidigare skrivit att den onödiga utvecklingen av det strandade Garantitillägget kostat 250 miljoner kr, något som generaldirektör Daniel Barr lämnat uppgift om.
Siffran 70 miljoner kr låter därför i sammanhanget lite som ett reapris. Enligt Barr beror det på att siffran 250 miljoner kr avsåg flera år.
- IT-utvecklingen blev billigare, cirka hälften av det vi beräknade. Det gjorde att undanträngningseffekterna från andra pågående IT-projekt blev mindre än förväntat. En stor del skulle av begärda medel avsåg hanteringen ett eventuellt, men osäkert, inflöde av nyansökningar om bostadstillägg. Detta eftersom att uppemot 100 000 fler personer skulle bli berättigade till stöd. Även de nu fattade besluten om höjningen av garantipensionerna och bostadstilläggen kan få en liknande effekt framöver. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser av detta för närvarande, uppger Daniel Barr för Pensionsnyheterna.
Om regeringen alltså inte haft så bråttom med att se till att pensionärerna skulle få sina första utbetalningar i tid till valet, hade man alltså kunnat spara minst 70 miljoner kr. Det kan sägas vara den administrativa kostnaden för valfläsket.
Och från Svenskt Näringsliv är man förstås kritisk till pengarullningen.
"Sådana här förmåner kostar mycket att införa och drifta över tid och att då är det alldeles för kortsiktigt att agera så här. Myndigheterna tvingades prioritera om och snabbt springa på bollar som varken var färdiga eller förankrade, säger Jessica Permatz, expert inom pensioner och försäkringar på Svenskt Näringsliv", till tidningen Näringsliv och avslutar:
"Det visar på en stress och desperation från regeringens sida. Varför var det så viktigt att garantitillägget skulle gå så fort? Det var ju uppenbart att annat skulle behöva läggas åt sidan".
Tidningen Näringsliv har kontaktat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en kommentar. Han har dock valt att inte kommentera tidningens uppgifter.