Efter en lång tvekan har Skandia nu satt ned foten och beslutat att följa Solvens 2-regelverket för hela sin verksamhet.
En ansökan om detta har skickats till Finansinspektionen. Skandia hade annars möjligheten att före utgången av 2022 särskilja sin tjänstepensionsverksamhet och låta den delen följa den nya tjänstepensionsrörelselagen (TPL) istället.
Nu blir alltså Skandia ett renodlat så kallat S2-bolag. Det innebär att Skandia ska följa försäkringsrörelselagen (FRL) för hela sin verksamhet, eftersom Solvens 2-regelverket har införts i svensk rätt genom FRL.
Det betyder att Skandia kommer att ha väsentligt högre kapitalkrav än flera av sina värsta konkurrenter.
Folksam har till exempel valt att separera sin tjänstepensionsverksamhet och låta den delen följa den nya rörelseregleringen för tjänstepensionsföretag, som bygger på EU:s Iorp2-reglering.
Det är lite förvånande att Skandia istället väljer att följa den tuffare och dyrare Solvens 2-regleringen för hela verksamheten.
Särskilt med tanke på att den i särklass största delen av Skandias verksamhet utgörs av tjänstepension. Cirka 75 procent av Skandia Livs försäkringstekniska avsättningar (FTA) är kopplade till tjänstepension.
Skandia Liv fick i april 2020 en sanktionsavgift på 35 Mkr av Finansinspektionen för att bolaget brutit mot reglerna för beräkning av försäkringstekniska avsättningar enligt FRL.
Det var 2016 som Skandia beslutade att sänka sitt kapitalkrav för annulationsrisker från 16,8 miljarder till 0 kronor. Men FI konstaterade i sitt sanktionsbeslut att de försäkringstekniska avsättningarna även ska omfatta kapitalkrav för annulationsrisker.
/Ola Hellblom