NYHETSARKIVET
5 sep 2022 13:50
SD och KD vill dubbla avsättningar till premiepensionen
I helgen kom ett utspel från kristdemokraterna som i "allians" med Sverigedemokraterna nu föreslår att det ska bli möjligt att dubbla avsättningarna till premiepensionen. Det skulle innebära en möjlighet att sätta av fem procent av inkomsten till premiepensionen för den som vill.

På så vis hoppas de att den arbetande delen av befolkningen ska få högre pensioner, utan att pensionsavgiften höjs.

"Vi tror att det på sikt kan ge upp till 7 000 kronor mer i månaden i dagens penningvärde", säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna till SVT.

KD var först på den här bollen men nu har SD alltså hängt på. Dessutom meddelar både Moderaterna och Liberalerna att de ställer sig bakom att utreda frågan.

"Det är positivt att Sverigedemokraterna nu ställer sig bakom vårt förslag, det ger en viktig förstärkning av pensionerna, utan att höja skatterna, säger Jakob Forssmed", ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna till SVT.

I den mån det finns någon Pensionsgrupp kvar efter valet finns det nu, räknat på den nuvarande mandatfördelningen, en majoritet för att åtminstone utreda frågan. Höjningen är tänkt att ske genom att öka avsättningarna till premiepensionen genom att "palla" från inkomstpensionen.

Frågan är bara om tidpunkten är riktigt rätt vald. Premiepensionspengarna har avkastat betydligt mer på kapitalmarknaden än vad inkomstpensionerna gjort de senaste 20 åren.

De senare påverkas ju av inkomsttillväxten som inte vuxit i nivå med ränte- och aktiemarknaden. Anledningen har varit det kraftiga räntefallet som gjort att det knappast varit möjligt att förlora pengar på aktiemarknaden.

Det kommer att dröja innan det tricket kan upprepas, när räntorna varit nere och vönt under nollan. Men om det är sant att det finns en långsiktig riskpremie på aktiesparande, så skulle en ökning av premiepensionens andel kunna ge mer pension till sparare som väljer att öka sin avsättning till PPM.

Det krävs dock en hel del utredande innan SD/KD förslaget kan bli verklighet. Det finns ju risk att den som aktivt väljer att öka sin PPM-andel kan gå miste om pengar om placeringarna förlorar värde i en krasch på börsen.

Då är det inte omöjligt att det kan komma kompensationskrav för att rådgivningen varit ofullständig eller informationen om riskerna varit för dålig.

I praktiken kan den skisserade förändringen likas vid tiotaggarvalet där anställda fick välja att avstå sin förmånsbestämda ålderspension i ITP, till förmån för placeringar i premiebestämd pension.

Det har funnits tider då de som valt en tiotaggarlösning känt sig lurade, till exempel under finanskrisen då vissa tjänstemän talade om att de tvingades till "straffarbete". Detta för att pengarna i tiotaggarlösningen inte räckte till den önskade 62-årspensionen för dem som låg nära. De var då tvungna att jobba kvar för att få ihop kalkylen.

Många arbetsgivare såg sig också tvungna att kompensera de drabbade. De hade annars kunnat skapa badwill för arbetsgivarna och företagens varumärke.

En mer filosofisk fråga är om samhället i någon form ska kunna kompensera för dem som misslyckats med sina pensionsval, till exempel med garantipension eller andra typer av stöd. Eller, om de helt enkelt får stå sitt kast och leva med låg pension om det skulle komma en kris och man hållit för hög risk i sitt sparande.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907