NYHETSARKIVET
25 aug 2022 13:25
Hård kamp om flyttpengar i tjänstepensionsmarknaden
Länsförsäkringar Fondliv blev mäkta populära bland förmedlare och kunder när man lanserade sin flyttbonus under 2020.

Det var många kunder och förmedlare som nappade på moroten på tre procent bonus (ibland mer) av det inflyttade kapitalet. Dyrt, javisst. Men LF lyckades vända trenden i fondförsäkringsbolaget där man under många år fått se mer utflyttar än inflyttar.

Under perioden q3 2020 och q3 2021 kom det in 12 miljarder kr i flyttkapital från konkurrenterna. Utflyttarna stannade på 4 miljarder kr och bolaget redovisade ett positivt flyttnetto på drygt 7 miljarder kr.

Men vid årsskiftet försvann den sockrade kundbonusen. Det öppnade för SEB att ge sig ut på jakt efter flyttpengar genom att höja provisionerna.

SEB har under många år misslyckats med att hejda utflödena, det har ständigt varit negativa flyttnetton.

Men nu ska inflyttarna öka. SEB har därför tagit vid där LF slutade. Det erbjudande som man nu går ut med i mäklarmarknaden är ordentligt sockrat.

Det innebär att den som flyttar in kapital till SEB får en provision på 3 procent på inflyttat kapital plus 0,15 procent löpande på värdet av kapitalet. Och inte nog med det, kunderna slipper helt skalavgifter.

"Om den kunden väljer att placera sina pengar i indexfonder blir det svårt att få lönsamhet på den affären", säger en konkurrent till Pensionsnyheterna.

Men att bara sitta och bli nedskjuten av alla bolag som snor "andras" pengar är inte heller en uthållig strategi. Då dör man ju sotdöden. Problemet är vidare att de pengar som normalt flyttas ut är sådana som är lågt hängande och lätta att motivera som mogna.

Det handlar om gamla avtal med sedvanlig skalavgift på 0,65 procent av kapitalet och ofta fonder med höga avgifter. De här avtalen är det som bolagen främst tjänar sina pengar på. Nya avtal placeras allt oftare i billiga fonder utan skalavgifter vilket inte gör bolagen feta.

Frågan är bara var det slutar, nu när fond- och depåförsäkringsmarknaden är nästan helt vidöppen. Det man kan klamra sig fast vid är att det fortfarande finns krav på att gamla arbetsgivare måste gå med på att flytta arbetsgivarägda tjänstepensioner, något som fungerar som en administrativ broms.
Många arbetsgivare vill helt enkelt inte skriva på, något som gör att gamla fribrev blir kvar till ordinarie villkor.

Men även den administrativa räddningsplankan är på väg att försvinna. Så sent som den 18 maj i år fattade riksdagen beslut om att bifalla en utskottsmotion som ska förenkla flyttandet ytterligare.

"Bifall till ett motionsyrkande med tillkännagivande om att regeringen bör utreda om det är möjligt att ta bort kravet på underskrift av tidigare arbetsgivare vid flytt av tjänstepension", läser Pensionsnyheterna i riksdagsbeslutet.

Det här kommer att leda till ett riktigt race to the bottom på flyttmarknaden. I kombination med att börsraset sänkt det totala förvaltade kapitalet så minskar avgiftsintäkterna.

Ska man ytterligare spä på eländet kan vi lägga till att det blir ny upphandling av fonder till ITP, när Collectum anordnar skönhetstävling i oktober.

Stalltipset är att det knappast kommer att betyda möjlighet till högre avgifter. Avtalsparterna skryter ju om att man lyckats sänka avgiftsuttaget med 78 procent sedan man började handla upp försäkringsbolagens tjänster.

Knappast troligt att man går med på att bolagen får ta ut högre avgifter, även om man aviserat att man gärna vill se att fondförsäkringsbolagen erbjuder fler fonder i sina offerter.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907