I går utlovade Socialdemokraterna rejält höjda pensioner. Utöver höjningen av garantipensionen som börjar betalas ut nu i augusti så finns även införandet av trygghetspensionen som kommer i september. Men det räcker inte. Socialdemokraterna lovar mer till pensionärerna under den kommande mandatperioden. Partiet vill:
Bygga ut inkomstpensionstillägget, både höja pensionsnivån för de som redan är i systemet och inkludera fler. Ytterligare 200 000 pensionärer, totalt 600 000 ska omfattas enligt löftena. Tillägget ska enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som presenterade förslaget på en presskonferens i går, ge upp till drygt 7 000 kronor i höjd pension per år. Det innebär i praktiken en fördubbling av pensionstillägget. (För 2022 är utgiften för det befintliga tillägget omkring 6 miljarder kr).
Höja avgifterna till pensionssystemet med 1,29 procentenheter och minst landa på 18,5 procent av inkomsten.
Utreda och införa en gas i pensionssystemet - så att pensionerna automatiskt höjs vid överskott.
Effekten av avgiftshöjningen och höjt inkomstpensionstillägg ska göra att pensionärerna i slutet av mandatperioden får 20 procent högre pensioner än vad som är fallet i dag.
Ökade inbetalningar till pensionssystemet och införande av gasen i pensionssystemet leder till 400¬500 kr i högre pension i slutet av mandatperioden, har socialdemokraterna räknat ut.
På sikt kommer förstärkningarna, enligt partiet, leda till mellan 1000 och 2000 kr i högre pension när hela gottpåsen fyllts.
"Vi välkomnar att man från politiken återigen tittar på gasen som en del i pensionssystemet. Reformerna bör dock utredas för att se den de exakta effekterna. I dagsläget är det oklart vilken effekt dessa får på pensionens storlek för olika generationer", kommenterar SPP:s sparekonom Shoka Årman godispåsen från socialdemokraterna.
Hon varnar dock för att de av (S) skisserade reformerna riskerar att bli hastverk.
"Ska omfattande förändringar införas får det inte vara i ett hastverk. Utöver tydliga regelverk behövs en tydlig konsolideringspolicy och kapitalförvaltningspolicy anpassat till reformen. Det tar tid att få på plats och kräver bred samsyn", säger hon och fortsätter:
"Det är osäkert om det efter valet finns stöd för de reformer Socialdemokraterna föreslår. Höjningen av pensionsavgiften är en fråga där partierna är oense. Däremot borde det gå att komma överens om en utredning om en gas och en breddning av inkomstpensionstillägget, säger Shoka Åhrman.
Pensionsnyheterna gissar att det blir svårt att få med Pensionsgruppen på något mer än att utreda gasen, något som flera partier redan ställt sig bakom.
Att dubbla inkomstpensionstillägget lär lukta surströmming för de flesta borgerliga partierna, som i princip utpressades till att gå med på att välsigna tillägget i gruppen.
Då framhöll man också att det bara skulle vara en "tillfällig åtgärd" som alltså inte skulle vara permanent. Att då gå med på att dubbla det man ogillade vid införandet känns tveksamt.
Nu när börsraset lett till att 180 miljarder av AP-fondernas kapital försvunnit så kommer systemets balanstal att sjunka och det (eventuellt) utdelningsbara utrymmet att sjunka ihop.
Genom att höja pensionsavgifterna från dagens 17,21 procent av inkomsterna, så bidrar man till att öka överskotten i systemet och får något att dela ut till dagens pensionärer.
Frågan är bara vad dagens unga tycker om att betala mer av sina löner i pensionsavgifter resten av arbetslivet för att idag förbättra situationen för sina pensionerade föräldrar
Frågan är vidare vad som blir kvar av Pensionsgruppen efter valet. Partierna i gruppen har ju hävdat att den ska fortsätta att verka, men i dagsläget känns det som att det hjärndöda liket hålls vid liv i respirator. Men, så länge politikerna tror att gruppen finns så gör den det. Tron kan försätta berg