Möjligheten att jobba hemifrån tog fart under pandemin. Nu när smittspridningen avtagit och restriktionerna hävts är det många som fortsätter med hemjobbandet.
Enligt en undersökning från Trygghetsrådet TRR har sex av tio tjänstemän i det privata näringslivet fått ökade möjligheter till distansarbete, jämfört med vad som gällde innan pandemin.
TRR:s rapport Insiktskompassen visar att varannan privatanställd tjänsteman under första halvåret haft en arbetsgivare som har infört nya riktlinjer för hemarbete.
Sex av tio svarar att de nya reglerna har ökat möjligheten till arbete hemifrån eller på annan plats, jämfört med innan pandemin.
Över 1 800 tjänstemän har svarat i undersökningen och drygt 7 av 10 tjänstemän svarar att de är nöjda med arbetsgivarens nya riktlinjer kring distansarbete.
"Pandemin har inneburit ett paradigmskifte gällande synen på det fysiska kontoret. Tjänstemän inom privat sektor uppskattar flexibiliteten och valfriheten som kommer med möjligheten till distansarbete. Det är en viktig insikt för såväl arbetsgivare som anställda kring hur vi skapar ett hållbart arbetsliv på framtidens arbetsmarknad", säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.
Av de privatanställda tjänstemän i chefsposition som svarat att de har nya regler för hemarbete, säger nästan åtta av tio att de nya reglerna kommer att göra företaget mer attraktivt när det gäller att locka till sig kompetenser.
Det är dock långt ifrån alla som skulle vilja jobba hemma för jämnan. Det fysiska mötet kollegor emellan är fortfarande lika viktigt som förr enligt resultatet i TRRs Insiktskompass.
Undersökningen visar att få beslutsfattare tror att vi kommer ställa om till distansarbete på heltid. Varannan tjänsteman i chefsposition svarar att de är mycket eller delvis tveksamma till att anställa medarbetare som helt och hållet arbetar på distans.
Mest positiva till att anställa medarbetare som arbetar på distans är chefer inom Data & IT samt Tjänsteföretag.