Finansdepartementet remitterade i början av juli en promemoria med förslag om sänkt skatt för personer som är över 65 år och som fortsätter att arbeta.
Regeringen la fram förslaget för att förenkla för äldre arbetskraft som alltså väljer att fortsätta att gå till jobbet efter 65-årsdagen.
"De senaste åren har det gjorts ett stort antal förstärkningar av det ordinarie jobbskatteavdraget, samtidigt som någon skattereduktion för äldre som arbetar inte har gjorts. För att säkerställa en rättvis beskattning för personer som väljer att fortsätta arbeta efter 65 års ålder föreslås i promemorian sänkt skatt för personer över 65 år som arbetar", skrev regeringen när förslaget presenterades mitt i semestertiderna.
Förslaget innebär att ungefär 400 000 personer får sänkt skatt på sina arbetsinkomster. I genomsnitt uppgår skattesänkningen till drygt 1 900 kronor per år, men den kan som mest uppgå till 6 000 kronor per år.
Det här är förstås inte gratis. Regeringen beräknar att det kommer att kosta 770 miljoner i minskade skatteinkomster.
Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 och att döma av de remissvar som hittills inkommit verkar det vara få (förutom Pensionsmyndigheten och TCO, se nedan)som har något emot den "rättvisa" som regeringen föreslår.
Syftet med förslaget är att förstärka jobbskatteavdraget för äldre så att det åter blir minst lika stort som det ordinarie jobbskatteavdraget och att de personer som fyller 66 år under beskattningsåret inte ska få höjd skatt om de väljer att fortsätta arbeta.
Höjningen kommer innebära att det blir mer lönsamt för äldre att fortsätta arbeta efter 65 års ålder vilket på marginalen kan göra det lättare för företagen att behålla äldre arbetskraft.
Förslaget innebär att marginalskatten för dem som arbetar och har fyllt 65 år vid årets ingång sänks med två procentenheter på arbetsinkomster upp till 300 000 kronor per år.
För inkomster däröver och till dess att skattereduktionen nästan helt är utfasad blir skattesänkningen 6 000 kronor per år, skriver regeringen i promemorian.
Alla som är födda 1957 och fyller 65 år under 2022 kommer därmed att få bättre utväxling på sitt arbete. (Det är något som Pensionsnyheternas chefredaktör har all anledning att glädjas åt.)