Pensionsmyndigheten sade den 17 juni 2022 upp fondavtalet med fonden Tellus Globala Investeringar och meddelade att fonden skulle väljstoppas, avvecklas och avregistreras från fondtorget.
Som skäl för uppsägningen hänvisade Pensionsmyndigheten till att Tellus inte uppfyllde ett villkor i fondavtalet innebärande att Fonden skulle ha minst 500 miljoner kr i förvaltat kapital utanför premiepensionssystemet.
Pensionsmyndighetens beslut kom att överklagas och Tellus Fonders ombud, advokaterna Björn Wendleby, och Maria Nisell, skickade in en inlaga till tingsrätten den 6 juli där man krävde en "interimistisk säkerhetsågärd", vilket innebär att man vill få en domstol att stoppa Pensionsmyndighetens beslut.
Tingsrätten avslog beslutet utan att höra parterna. En komplikation i sammanhanget var att den nya Fondtorgsnämnden började sin verksamhet den 20 juni i år vilket innebar att Tellus fick skicka in sin begäran till en ny motpart, Fondtorgsnämnden, snarare än till Pensionsmyndigheten.
Stockholms tingsrätt fann i sitt beslut att Pensionsmyndigheten haft rätt att ta till åtgärderna eftersom Tellus inte kunde visa att man hade 500 miljoner utanför fondtorget.
Tellus försökte i juni 2022 anföra att en större institution skulle inkludera Fonden i sin modellportfölj, vilket skulle medföra en betydande investering i Fonden.
Men Pensionsmyndigheten ville då att de skulle visa pengarna. Tellus hade emellertid ingen möjlighet att tillgodose Pensionsmyndighetens krav eftersom något datum för en insättning i anledning av det aviserade inkluderingsbeslutet inte hade bestämts.
Att bara hävda att "the check is in the mail" var inget som Pensionsmyndigheten tyckte att man kunde lita på och krävde att man skulle kunna visa att pengarna fanns i fonden, vilket man inte kunde göra. Detta eftersom det inte fanns något datum bestämt för när det förväntade inflödet av pengar skulle landa i fonden.
Tellus anförde vidare att man var på gång att fusionera fonden med en annan fond och att man på så sätt skulle kunna få ihop till kapitalkravet.
"Fusion är en tidskrävande procedur som involverar omfattande dokumentation i samband med ansökan om tillstånd för fusionen. En fusionsplan ska upprättas, förvaringsinstituten ska avge utlåtanden och revisorn ska yttra sig. Om tillstånd till fusion ges av Finansinspektionen ska andelsägarna underrättas. Dessa har rätt att få sina andelar inlösta. Under inga omständigheter får fusionen genomföras tidigare än tre månader från det att Finansinspektionen har givit sitt tillstånd till fusionen.
Tellus har såvitt kan bedömas inte lämnat in en ansökan om fusion till Finansinspektionen," anförde fondtorgsnämnden för domstolen. Man var lika styvnackat emot att låta Tellusfonden hänga mot repen i väntan på att marknaden skulle vända uppåt eller att kapital skulle komma senare.
Kort sagt, finns det inte 500 miljoner i kapital utanför fondtorget så har myndigheterna (Pensionsmyndigheten /Fondtorgsnämnden) rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan. Punkt, slut och amen, enligt tingsrätten.
Så blir det nu, för i början av augusti vann tingsrättens beslut laga kraft. Det betyder att fonden Tellus Globala Investeringar nu plockas bort från fondtorget och pengarna går till Sjunde AP-fonden när den avvecklas och sparare som valt fonden får välja någon annan fond, något de redan fått besked om via brev.
Och försvinner PPM-spararna så påverkar ju även det värdet på fonden, något som Tellus alltså misslyckades med att förhindra. Och dessutom får man betala Pensionsmyndigheternas rättegångskostnader på drygt 85 000 kr.