I går intervjuades Per Andelius, vd för Svenska Försäkringsförmedlares förening, SFM, i Svenska Dagbladet.
I spåren efter den debatt som förts den senaste tiden, främst på just Svenska Dagbladets sidor, om försäkringsförmedlarnas provisioner, sa Per Andelius att det vore fel att förbjuda provisioner. Han menade att om kunderna skulle bli tvungna att betala kostnaderna för rådgivning direkt ur egen ficka skulle det få många att välja bort förmedlarna.
Många försäkringsförmedlare riskerar alltså att försvinna om kunden får se hur stora kostnaderna som är knutna till försäkringsförmedling egentligen är.
Magnus Gewert, på konsultfirman Gewert Advice, säger till Pensionsnyheterna att det i och för sig kanske stämmer, men menar att det i så fall inte är något negativt. Han tycker att försäkringsförmedlarna hittills inte gjort något särskilt bra jobb för att försvara sina positioner i provisionsdebatten.
- Det är tydligt att rådgivarna har främst ett emotionellt värde. Hade de skapat ett ekonomiskt mervärde för kunden så hade det visat det vid det här laget. Det är orimligt att säga att provisionerna ska vara kvar för att rädda de små förmedlarna, då blir det ju pensionsspararna som stödjer dem genom att få lägre pension. Det är väldigt svaga argument som branschen har om man inte kan visa att man tillför något, säger han.
Han menar att det är den känsla av komplexitet som finns kring pensioner som gör att inte kritiken mot försäkringsförmedlarnas provisioner är större än den är.
- Det är bara kring pensioner som det är socialt accepterat att säga att man inte fattar ett skit. Det gäller både privatpersoner och företag. Men det är viktigt att man, i synnerhet som arbetsgivare, faktiskt förstår vad det här handlar om, säger Magnus Gewert.
Per Andelius menade också i intervjun att ett provisionsförbud på sikt skulle leda till att mindre förmedlare slås ut och med dem möjligheten för internationella försäkringsbolag eller mindre aktörer att nå ut till konsumenterna med sina produkter. Kvar blir storbankerna och de väletablerade försäkringsbolagen.
- Han har ju rätt i att det bara blir de stora etablerade verksamheterna såsom banker och försäkringsbolag som blir kvar om provisionerna förbjuds, och det är tyvärr inte heller bra för slutkunderna, säger han. Kunderna vill uppleva utveckling, inte återgång till förhållandena på 80-talet. Glädjande är att Finansmarknadsministern i SvD granskning tydligt kommunicerade att man ser denna risk.