Någon gång på nyåret är det dags att lägga ned föreningen Grupptalan mot Skandia. Föreningen kom till som en reaktion på affärerna i Skandia och affären med försäljningen av kapitalförvaltningen till DnB Nor. Skandia AB fick då 3,2 miljarder för försäljningen medan Skandia Liv inte fick ett öre.
Efter en fyra år lång skiljedomsprocess kom utslaget i oktober 2008, som tvingade Skandia AB att ersätta sitt livbolag med 580 miljoner kr plus ränta, totalt 1,4 miljarder kr.
Vi funderar nu över att avveckla föreningen. Den var en enfrågerörelse och i och med att vi fick tillbaka en del av det vi begärt så kan man nu se vår uppgift som avslutad, säger Anders Keller, vice ordförande i föreningen.
Det senaste som hänt i efterdyningarna av Skandiaaffärerna är att Ekobrottsmyndigheten beslutat att inte fullfölja den polisanmälan som Grupptalans ordförande Arne Ruth gjort mot Skandias tidigare finanschef Ulf Spång.
Jag tycker att det av skiljedomen framgår att Ulf Spång gjort sig skyldig till trolöshet mot borgenär men det har åklagaren valt att inte gå vidare med. Men det skulle väl se dåligt ut om en anmälan från en förening skulle visa sig leda till åtal om de egna undersökningar som myndigheten gjort inte gjort det, säger Anders Keller.
Missnöjet med Skandia var så stort bland föreningens medlemmar att de gav sin styrelse i uppdrag att förhandla fram andra försäkringsgivare att flytta sitt kapital till under 2005.
Både Nordea och Handelsbanken Liv ställde upp som mottagare av kapital från missnöjda livbolagskunder och totalt var det omkring 50 miljoner kr som flyttades från Skandia till Handelsbanken under 2005. Handelsbanken bjöd då på flyttavgiften och nollade sin premieavgift, samtidigt som man garanterade upp 85 procent av inflyttat kapital och lade 15 procent som villkorad återbäring.
Rösta med fötterna
Enligt beräkningar som Söderberg & Partners gjort har spararna knappast gjort någon ekonomisk vinst på att rösta med fötterna, men det var heller aldrig något som föreningen ställde i utsikt, enligt Anders Keller.
Det var många av våra 18 000 medlemmar som då var oerhört besvikna över hur de behandlats i Skandia och vi tog fram alternativ som de kunde flytta till i både Nordea och Handelsbanken Liv. Men vi var oerhört tydliga med att vi inte utlovade något när det gällde avkastningen. Och de fick då flytträtt som gjort att de kunnat flytta ut om de varit missnöjda med avkastningen, säger Anders Keller.
I dag har Handelsbanken Liv stängts för nyteckning och bolaget erbjuder kunderna att flytta till fondförsäkring i stället eftersom de höga garantierna som ställts ut kan bli tuffa att klara av.