När Skandia Liv nyligen kungjorde att man köper sitt eget moderföretag, Skandia AB, och samtidigt ombildas till ett ömsesidigt bolag var det ett Alexaderhugg som på ett bräde verkar lösa en mängd problem som Skandiabolagen dragits med under Old Mutuals ägande.
Skandia Livs vinstdelningsförbud har ställt till problem för dem att paketera produkter tillsammans med Skandia AB men det löser man nu genom att Skandia AB:s vinst ändå går till Skandia Liv. Samtidigt föregår man ett lagförbud mot den kritiserade och otympliga bolagsformen hybridbolag.
Ett stort problem för Skandia Liv har varit att man varit ett hybridbolag, ett aktiebolag med vinstutdelningsförbud. En bolagsform som också varit mycket kritiserad och som på sikt kan komma att förbjudas. Genom dagens affär slipper man nu de problem som bolagsformen fört med sig.
Nu får vi ett normalt bolag med en övergripande målsättning, att skapa värde för försäkringstagarna, säger Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia Liv och blivande vd för hela den nya Skandia-koncernen.
Det ska också göra den nybildade koncernen mer effektiv.
Vi har inte haft möjlighet att få till de bästa synergierna mellan Skandia Liv och Skandia utan varit tvungna att hålla varandra på armlängds avstånd. Nu blir vi ett helt vanligt bolag som också kan bli mycket mer effektivt och mycket mer offensivt, säger Gunnar Palme, ordförande i Skandia Liv, som var märkbart nöjd över den uppgörelse man träffat med Old Mutual när han presenterade uppgörelsen.
De beräkningar som gjorts inför Skandia Livs köp av Skandia AB visar på stora synergieffekter. Kostnadssynergierna beräknas till cirka 350 miljoner kr per år.
Samtidigt väntas man få intäktssynergier på cirka 500 miljoner kr per år. Till största delen kommer intäktssynergierna från ökad korsförsäljning och en större tillväxtpotential.
Ett område vi kommer att satsa mycket på är ökad säljkraft och distributionskraft, säger Bengt-Åke Fagerman.
Minskade kostnader kommer naturligtvis innebära personalneddragningar. Men än är det enligt honom för tidigt att sia om vilka verksamhetsgrenar som det går att minska in på och hur många som kan komma att behöva sluta.
Någon neddragning blir det på de funktioner där vi har dubbleringar men vi har redan en del av verksamheten ihop så det behöver inte bli så mycket, säger Bengt-Åke Fagerman.
Intressekonflikt
Tidigare har man haft svårt att paketera produkter från de olika bolagen tillsammans eftersom inga vinster från Skandia Liv får riskera att hamna hos Skandia AB. Det problemet slipper man nu och det öppnar upp möjligheten att få in fler helkunder.
Det som varit bra för Skandia Liv har inte alltid varit bra för Skandia AB och tvärt om. Så blir det inte i fortsättningen, säger Bengt-Åke Fagerman.
Skandia Liv kommer att betala 22,5 miljarder kr kontant till Old Mutual för Skandia AB. Pengarna tas ur det förvaltade kapitalet och har frigjorts genom försäljning av aktier och några fastigheter.
Tanken är att affären ska vara mer lönsam för livkunderna än man beräknar att andra investeringar skulle varit.
Som vi ser idag så kanske man kan förvänta sig en avkastning på säg 5-6 procent i en traditionellt förvaltad livportfölj. För den här investeringen väntar vi oss minst 10 procent, säger Bengt-Åke Fagerman.
Att köpa hela sitt tidigare moderbolag ska enligt honom inte behöva öka risken så mycket för Skandia Livs kunder.
Det här är 7-8 procent av våra tillgångar. Visst är det mycket pengar, men det är inte exceptionellt jämfört med andra tillgångar. Skandia Liv har en stark solvens och det är det som gjort det möjligt för oss att genomföra den här affären i det läge marknaden är i dag.
Enligt honom påverkas solvensen bara marginellt av köpet.
En av de frågor man kommer att börja arbeta med är hur kundernas inflytande ska kunna ökas i bolaget nu när det blir kundägt.
Det är viktigt att Skandia Liv inte blir ett tjänstemannastyrt bolag. Det här är ett arbete som inte har påbörjats ännu, men i början av nästa år ska vi börja utarbeta en bra governancestruktur, säger Leif Victorin, försäkringstagarrepresentant i Skandia Livs styrelse.
De verksamheter som man nu tar över blir det som i dag bedrivs i Skandia Norden, alltså i Sverige, Norge och Danmark. Verksamheterna i Storbritannien kommer även i fortsättningen att ägas och drivas av Old Mutual.
Vi har en evig licens för varumärket i Sverige, Norge och Danmark och vi kommer att hålla oss på de marknaderna, säger Bengt-Åke Fagerman.
Redan första gången han hörde förslaget trodde han att det skulle kunna vara en lysande affär. Genom att avkastningen på verksamheten i Skandia AB, med fondförsäkringsrörelsen, sjukvårdsförsäkringarna och Skandiabanken, överstiger avkastningen man har på investeringarna i sin nuvarande portfölj, så tillför man värde till livkunderna.
Vi känner verksamheterna väl och det är svårt för någon annan att köpa in den här hybriden eftersom den skapar intressekonflikter. Nu behöver inte vi fundera över att skapa aktieägarvärde i annan mening än att vi skapar värde för ägarna, Skandia Livs kunder, säger Bengt-Åke Fagerman.
Det var de oberoende ledamöterna i Skandia Livs styrelse, bland dem Gunnar Palme, som tog initiativ till affären tidigare i höstas. Förhandlingarna med Old Mutual har pågått de senaste två månaderna.
Old Mutuals aktieägare ska säga sitt om överrenskommelsen i början av nästa år.
Eftersom Old Mutuals styrelse står bakom uppgörelsen väntas inte det bli något hinder. Efter det ska erforderliga tillstånd fås och själva köpet göras klart.