Det är viktigt att EU- kommissionens förslag till direktiv om marknader för finansiella instrument, MiFID II, inte innebär att marknaden för finansiella instrument inskränks. Det skriver Per Andelius, vd för Svenska försäkringsförmedlares förening, Sfm, i ett remissyttrande till Finansdepartementet. Han tar också upp frågan om ett provisionsförbud och menar att ett provisionsförbud skulle öka kundens kostnader.
Provisionsformen är etablerad och beprövad, kostnadseffektiv, har ett väl utvecklat systemstöd, fordrar inte momsbedömning av respektive tjänst och utgör en billig administration för intermediären, vilket medger fördelar i vad avser totalkostnaden i kundledet, skriver han i remissyttrandet.
Att provisioner utgör en risk för intressekonflikter är inte något stort problem. De menar att det inte är visat att provisionsformen inte skulle fungera väl och att det låter sig förenas med kundnyttan.
På det hela taget är Sfm oroligt för att direktivet kan medföra för hög grad av reglering.
Det är angeläget att de regler som skall och måste finnas är proportionella, har precis träffyta, rejäl kalkylerad verkningsgrad och tillika är marknadsanpassade. Problem vars omfattning inte är klarlagda får inte föranleda till långtgående regler som inskränker marknadens funktion och effektivitet. Marknadsaktörer som inte iakttar regelverket skall i första hand åtgärdas genom tillsyn. Bristfällig eller eftersatt tillsyn bör inte kompenseras genom lagändringar av inskränkande natur som drabbar också skötsamma aktörer. Det friska får inte offras för att komma åt det sjuka!, skriver Per Andelius.
Enligt Sfm finns risken att man överreglerar marknaden i samband med finanskriser, trots att de regler som införs själva inte hade kunna förhindra krisen. Den ökade regleringen leder till högre kostnader för aktörerna och därmed högre kostnader för kunderna.