Idag presenterade Sten Heckscher sitt betänkande om hur statliga myndighetschefer ska få vad som kan tolkas som verklighetsanpassade avgångsförmåner, Myndighetschefers villkor (SOU2011:81).
Enligt en debattartikel i dagens DN skriven av utredaren kan myndighetschefers rätt till avgångsförmåner ibland få mindre lyckade resultat. Här nämner han särskilt möjligheten att få inkomstgaranti, eller pension, från 55 års ålder. Det system som idag finns för avräkning mot andra inkomster har enligt utredaren luckor och dessa ska nu täppas till. Vad han konkret vill göra framgår inte av artikeln men det finns exempel på sparkade myndighetschefer som drivit egna bolag och som inte tagit ut lön utan levt på aktieutdelning och att denna inte räknats av mot inkomstgarantin.
Han vill dessutom flytta gränsen för möjlighet att få inkomstgarantin från 55 till 61 år. Den skulle då harmoniseras med vad som gäller för andra statligt anställda som blir av med jobbet och omfattas av reglerna i Trygghetsavtalet som har en nedre gräns på 61 års ålder.
Utredningen, som tillsattes av regeringen i september 2010, hade enligt direktiven uppdrag att säkerställa att anställningsvillkoren är utformade på ett sådant sätt att de dels främjar möjligheterna för regeringen att rekrytera de mest lämpade, dels motsvarar regeringens krav på god ekonomisk hushållning med statens resurser.
I utredningen slår Sten Heckscher fast att det är lämpligt att det inte är möjligt att säga upp myndighetschefer med tidsbegränsade anställningar. Han menar också att det är lämpligt om detta framgår av lag.
Utredningen skulle ha lämnats den 15 april men regeringen gav utredare Heckscher, som tidigare var rikspolischef och ordförande i högsta förvaltningsdomstolen, förlängd tid till den 30 november.
Sten Heckscher har också tittat närmare på vad som händer med myndighetschefer som får sparken innan deras förordnanden gått ut och då ofta får uppdrag som generaldirektörer på regeringskansliets elefantkyrkogård med oklara uppgifter.
Något förbud mot den hanteringen vill han dock inte se. För att det ska vara möjligt att rekrytera myndighetschefer som går från anställningar med anställningsskydd krävs att man har någon form av anställningstrygghet om förordnandet upphör i förtid. Enligt Heckscher är det ovanligt att myndighetschefer blir av med sina uppdrag och hamnar i regeringskansliet, högst ett par gånger om året och han tycker att det är regeringens sak att se till att den sparkade chefen får lön och något vettigt att göra under den återstående tiden.