NYHETSARKIVET
7 dec 2011 11:52
SPV vill införa perfekt matchning
Det låga ränteläget slår också mot Statens Tjänstepensionsverk, SPV. Det har gjort att skulderna ökat och konsolideringen minskat, precis på samma sätt som för pensionskassor och livbolag. Skillnaden är bara att SPV inte har någon verklig tillgångssida, utan arbetar istället med en fiktiv portfölj som styr avkastningen. Nu vill myndigheten ändra sammansättningen av skuggportföljen så att man kan hålla nere skulderna och vill ha regeringens välsignelse för en ”fiktiv” omallokering.

När den nuvarande avkastningsmodellen, som innebär att man följer den långa obligationsräntan, infördes i början av 2005 var konsolideringen 117 procent. Vid årsskiftet beräknas den ha fallit till 102 procent och om två år är den enligt SPV:s prognoser nere i 94,5 procent om inget görs.

För att komma till rätta med detta föreslår man nu att modellen ändras och att man istället inför så kallad perfekt matchning. Det innebär att tillgångar och skulder antas vara lika stora och att konsolideringsgraden blir oberoende av räntan i skuldgrunderna.

Konsolideringsproblemet är inte stort, men det förutsätter att det vidtas åtgärder direkt för att det inte ska uppstå problem.

- Det är nog egentligen inte så allvarligt, om vi får gehör för den modell vi föreslår, säger Ann-Christin Nykvist, generaldirektör för SPV, till Pensionsnyheterna.

Om avkastningsmodellen inte ändras blir det värre för de statliga arbetsgivarna. SPV räknar med att man behöver göra en höjning av premierna på drygt 40 procent fram till och med 2013. Det innebär ökade kostnader på cirka 4 miljarder kr årligen.

Ann-Christin Nykvist menar att själva ändringen inte är speciellt drastisk.

- Vi har en fiktiv modell som ska spegla marknaden. Man har ändrat den här modellen ett antal gånger. 2003 eller 2004 valde man att gå över till en obligationsportfölj för att man inte var nöjd med den aktieportfölj man då hade. Det var antagligen en modell som fungerade mycket bra när den infördes, men som inte gör det nu längre.

Däremot så kan alltså alternativet slå ganska hårt mot arbetsgivarna.

- Får vi inte gehör för vårt förslag så återstår bara ett instrument för oss och det är väsentligt höjda premier.

Hon påpekar att regeringen har ett annat val, att skjuta till pengar direkt för att täcka pensionsskulden, men säger själv att det knappast är en trolig lösning.

Under andra halvan av 2012 måste en lösning finnas på plats om SPV ska hinna lösa problemet innan konsolideringen blir för låg.

Tanken är att den nya modellen med perfekt matchning ska fungera betydligt mycket längre än dagens modell gjort.

- Det tror vi att den gör. För med den så balanseras skulder och tillgångar och sedan följer de varandra i fortsättningen, säger Ann-Christin Nykvist.

Hon menar att dagens modell inte är speciellt lyckad med tanke på att marknaden de senaste åren varit väldigt volatil. Också utan de låga långräntorna finns det skäl att se över SPV:s avkastningsmodell.

- Nu har vi en sida, skulden, som rör sig mycket snabbare än tillgångarna. Det är inte bra i den situationen vi har nu. Men det omvända kan också hända, att skulderna minskar så mycket att vi får betala ut premierabatter på fiktiva grunder och det är inte heller bra, säger Ann-Christin Nykvist.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907