I fredags gästade finansmarknadsminister Peter Norman (M) Liberala ekonomklubben för att diskutera frågan om liberala marknadsregleringar, främst då med inriktning mot de nya regler för kapitaltäckning som regeringen föreslagit för de svenska bankerna, med krav som är betydligt högre än de som gäller enligt EU-direktivet Basel III.
Efter anförandet fick Peter Norman en fråga av Svenskt Näringslivs förre chefekonom Jan Herin som undrade hur marknaden för tjänstepensioner kunde förbättras för att minska de partsägda bolagens dominans på marknaden.
Peter Norman påpekade att upphandlingar av tjänstepensioner är en fråga för parterna men han såg ändå vissa problem med de upphandlingar som hittills genomförts.
- Det kan vara så att de missar en del genom att till exempel inte öppna för byten eller ta hänsyn till livslängdsåtaganden och jag kan se att det finns frågor som de inte kommer åt vid sina upphandlingar. Det vore bra om det kunde bli en större pluralism i de här upphandlingarna i framtiden. Men det är en fråga för parterna, konstaterade han.
Han fick också frågor om hur man ska hantera rådgivningsfrågorna och särskilt då den oberoende finansiella rådgivningen.
- FI har föreslagit provisionsförbud och frågan bereds nu i regeringskansliet. Frågan är om det skulle leda till att de finansiella rådgivarna skulle bli fler av det. Problemet är att det inte går att förbjuda att någon lämnar dåliga råd. Vi har diskuterat om man till exempel skulle kunna förbjuda försäljning av finansiella tjänster över telefon och vi är på pucken men det är svårt.
- Om man ska ha en helt oberoende rådgivning krävs ju att kunderna betalar up-front för den och det kan vara svårt att åstadkomma en sådan förändring, förklarade Peter Norman.