Idag presenterade Sjätte AP-fonden, AP6, en ny investeringsstrategi. Den nya strategin innebär ett tydligare fokus på mognare företag, där fonden haft en hög avkastning historiskt sett. Detta gäller investeringar både genom fonder och direkt i företag. Genom att både investera i fonder och direkt i företag, uppnås en god riskspridning för pensionsmedlen.
Investeringar i nystartade svenska företag kommer i framtiden göras genom så kallade venture capital-fonder.
Under året har Sjätte AP-fonden genomgått en rad förändringar det senaste året med ny vd och ny styrelse. Nu har styrelsen beslutat om en revidering av hur fonden ska investera. Förändringen innebär att direktinvesteringar i företag snävas in mot mognare företag. Investeringar i fonder är bredare båda vad gäller fas och geografi, här investerar Sjätte AP-fonden både i tidiga och mogna företag främst i Norden.
- Den här strategin baserar sig på vårt uppdrag att investera i små och mellanstora företag, både nystartade och mer mogna. Den nya strategin innebär att vi renodlar våra investeringar och fokuserar på mogna bolag, där vi märkt att vi haft bra avkastning tidigare, men också att vi fortsätter att investera i nystartade företag men att i fortsättningen göra det genom fonder, säger Marianne Dicander Alexandersson, vd Sjätte AP-fonden, till Pensionsnyheterna.
Det här innebär inte några omedelbara förändringar i fonden innehav.
- Strategin är framåtriktande. De innehav vi har idag kommer vi att fortsätta att ha och sköta på ett ansvarsfullt sätt, säger Marianne Dicander Alexandersson.
Som Pensionsnyheterna tidigare rapporterat har fonden också gjort en omfattande genomlysning av portföljen, som resulterade i nedvärdering av innehaven på knappt 1,5 miljarder kr.
- Nedskrivningen ligger till grund för den här strategin. Vi har tittat på inom vilka områden vi har lyckats att få en hög avkastning.
Grundstrategin är att fonden ska ha möjlighet att göra bästa möjliga investeringar vid varje tillfälle. Men som allokeringen ser ut nu är kapitalet fördelat ungefär hälften hälften mellan mogna bolag och nystartade.