NYHETSARKIVET
27 okt 2011 12:20
Länsförsäkringar Liv säljer fondlivbolaget – och får pengarna tillbaka
I dag offentliggjorde Länsförsäkringar AB att man köpt fondförsäkringsbolaget Fondliv av det ömsesidiga Länsförsäkringar Liv för 4,4 miljarder kr plus 950 miljoner kr, som ska betalas i rater under de kommande sju åren. Försäljningen innebär att spararna i livbolaget i praktiken får tillbaka de pengar de satsat i livbolaget sedan 1999 – men inte mycket mer.

Länsförsäkringar Liv stängdes för nyteckning i september och redan då offentliggjorde man att dotterbolaget Fondliv skulle säljas. Anledningen är att fondlivbolaget inte fullt ut är en skuldtäckningsgill tillgång för livbolaget och genom försäljningen får livbolaget in nya friska pengar som bidrar till att stärka solvensen i livbolaget.
Enligt Länsförsäkringar innebär affären att man kan utnyttja ytterligare 2 miljarder kr för skuldtäckning, något som på sikt kan skapa utrymme för bolaget att höja risknivån för att ge kunderna bättre avkastning på sina tillgångar.

Länsförsäkringar Liv köpte Fondliv av Länsförsäkringar AB 1999. Då fick livspararna betala omkring 3,1 miljarder kr och därefter har man gjort kapitaltillskott på ytterligare knappt två miljarder kr. Så på sikt får spararna tillbaka de pengar de satsat i bolaget.
I dagens pressmeddelande förklarar Länsförsäkringar Livs vd Jörgen Svensson att kunderna gör en reavinst och att investeringen sedan 1999 varit bättre än om pengarna i stället investerats i en global aktieportfölj. Det är sant, men samtidigt bör påminnas att globalindex under samma period står på -3,4 procent, inklusive utdelningar.

Processen med att finna ”rätt” pris på bolaget har inneburit att både köpare och säljare tagit fram oberoende värderingar på bolaget och att man sedan i förhandlingar enats om den slutliga prislappen.

- Som mest skilde sig värderingarna åt med 20 procent, så det har inte varit så stora skillnader, säger Sten Dunér, vd för köparen LFAB till Pensionsnyheterna.

Det innebär att parterna som mest stått omkring en miljard kr ifrån varandra.
Livbolaget har använt sig av Investmentbanken UBS i London när det gällt att ta fram priset medan LFAB vänt sig till svenska Lenner & Partners för att få sin värdering. När man väl varit överens om priset har man även tagit fram en ”fairness opinion” från JP Morgan för att säkerställa att livspararna inte luras, något som historiskt varit ett problem när livbolag gjort interntransaktioner.

Det nedpressade läget på världens börser har gjort att priset blivit lägre än vad det annars skulle ha varit, något som kan sägas gynna köparsidan som alltså får köpa billigt, men det håller inte Sten Dunér med om.

- Det är inga roliga tider att köpa livbolag i just nu. Och det är väldigt mycket pengar som vi nu ska betala. Vi har inte dem ”på banken” så vi måste ju realisera tillgångar till de kurser som gäller nu så där har både köpare och säljare samma problem, säger Sten Dunér.

För närvarande är det svårt att tänka sig att det finns särskilt många andra intressenter som är villiga att lägga upp 5 miljarder kr för ett fondförsäkringsbolag, särskilt mot bakgrund av att marginalerna i den verksamheten är satt under mycket stark press.

Målet för LFAB är att man genom att ha fondförsäkringsbolaget mer integrerat med banken så kan man uppnå större kraft i distributionen av tjänstepensioner ute i de olika länsförsäkringsbolagen som tillsammans äger LFAB.
En av anledningarna till att man ville ombilda Länsförsäkringar Liv till vinstutdelande var ju att de olika länsbolagen direkt skulle få egen nytta av sina försäljningsansträngningar, snarare än att de skulle försvinna in i ett ömsesidigt hybridbolag med vinstutdelningsförbud. Nu får man ett vinstutdelande fondlivbolag som bättre svarar mot de önskemål man har i organisationen.

- Med detta får vi en ”enhetlig ömsesidighet” när det gäller hur vi för ut vårt erbjudande till kunderna, säger Sten Dunér.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907