NYHETSARKIVET
21 okt 2011 13:13
Solvens II-utredningen vill införa tjänstepensionsinstitut
I dag strax före lunch presenterades Solvens II-utredninges betänkande Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension av utredaren Daniel Barr.

Det mesta i utredningen är känt sedan tidigare. De nya uppgifter som presenterades var främst att utredningen försöker freda den svenska modellen att ha tjänstepension i form av försäkringslösningar. Det vanliga i EU i stort är att tjänstepensioner förvaltas i fonder, utan försäkringsinslag. I Solvens II-direktivet finns det inte riktigt plats för den svenska modellen och därför föreslår utredningen att tjänstepensionsverksamhet i stället ska omfattas av ett separat regelverk.

Utredningen föreslår att en ny form av institut, tjänstepensionsinstitut, ska bildas med delvis avvikande regler jämfört med försäkringsbolag. Där kan dels de nuvarande tjänstepensionskassorna och dels tjänstepensionsverksamheten inom bolag som idag också har försäkringsverksamhet inom samma bolag få en hemvist.

Vad gäller tjänstepension finns det två direktiv, dels Solvens II för försäkringsföretag och dels tjänstepensionsdirektivet, IORP, som berör pensionskassor. Tjänstepensionskassorna ska egentligen avskaffas och lever på nåder fram till 2014.

- Vi tycker det är orimligt att inte svenska ska kunna bedriva tjänstepensionsverksamhet och föreslår därför att det införs ett tjänstepensionsinstitut. Anledningen är att vi inte vill att svenska bolag ska missgynnas jämfört med andra bolag i Europa, sa utredaren Daniel Barr vid en pressträff i förmiddags.

- Vårt förslag är att vi tar ett direktiv som blir en lag, så att IORP blir lagen om tjänstepensionskassor och Solvens II blir försäkringsrörelselagen. Fördelen är att det blir enkelt och tydligt och svenska bolag kan välja under vilket regelverk man vill bedriva sin verksamhet, säger Daniel Barr.

”Utredningen föreslår därför att en ny form av institut införs – tjänstepensionsföretag. Dessa institut ska få tillhandahålla produkter – förmåner – med anknytning till anställning. Det gäller såväl pensionsprodukter (livförmåner) som andra försäkringsliknande produkter som har anknytning till anställning (skadeförmåner). Det senare kan exempelvis motsvara sjuk- och olycksförsäkring, dödsfallsförsäkring och försäkring som faller ut vid upphörande av anställning”, skriver man i utredningen.

Enligt utredningens förslag ska bolag som vill gå över till att använda sig av det nya särskilda regelverket för tjänstepensionsrörelser anmäla detta till Finansinspektionen tillsammans med en plan för hur företaget i detalj ska uppfylla de förutsättningar som gäller för tillstånd.

Tjänstepensionskassorna föreslås kunna fortsätta bedriva sin verksamhet enligt äldre reglering, med stöd av den övergångsreglering som redan finns i lagen om ikraftträdande av försäkringsrörelselagen. Den nuvarande övergångsperioden bör dock förlängas till utgången av år 2015. I praktiken innebär detta att tjänstepensionsverksamheten i dessa företag under övergångsperioden kommer att regleras enligt nu gällande rätt, som bygger på Tjänstepensionsdirektivet i kombination med kapitalkrav som hämtats från Solvens I-regleringen.

Försäkringsaktiebolag, ömsesidiga försäkringsbolag och försäkringsföreningar som i dag uteslutande eller så gott som uteslutande bedriver tjänstepensionsverksamhet ska under en övergångsperiod kunna fortsätta att bedriva tjänstepensionsverksamheten enligt nu gällande rätt, dvs. en reglering som bygger på ett fortsatt svenskt utnyttjande av optionen i Tjänstepensionsdirektivet i kombination med solvenskrav enligt Solvens I. I praktiken innebär detta att tjänstepensionsverksamheten i dessa företag under övergångsperioden kommer att regleras genom en blandning av bestämmelser från Tjänstepensionsdirektivet och Solvens I-direktivet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907