Mats Lagerqvist, till vardags vd för Indecap, är ny ordförande för branschorganisationen Sveriges Pensionsförvaltares Förening, SvePen. En bransch som idag står inför stora utmaningar.
Om några månader, 1 december, inför Pensionsmyndigheten ett stopp för massfondbyten. Det kommer alltså inte att vara möjligt för förvaltarbolagen att byta fonder samtidigt för alla bolagets kunder. Bytena måste i fortsättningen göras manuellt, något som knappast är möjligt när branschens bolag förvaltar premiepensionen åt omkring 700 000 personer.
- Det är en av de frågor som är aktuella just nu för branschen. Sen tycker ju vi att det man gör på Pensionsmyndigheten är fel. Det är en tillbakagång, det finns ett problem och man väljer då att sätta upp hinder i stället för att underlätta för att skapa en effektivare lösning, säger Mats Lagerqvist till Pensionsnyheterna.
- Vi i branschen sa redan i våras att vi är beredda att ställa upp på ett antal krav för att få fortsätta med förvaltningen av våra kunders pensioner. Istället har man på Pensionsmyndigheten valt att bygga en mur kring systemet.
Olycklig underton
Pensionsmyndigheten skickade i mitten av september ut ett brev till cirka 570 000 premiepensionssparare som är kunder hos olika förvaltningsbolag. I brevet uppmanades spararna att se över de förvaltningsavtal man tecknat och Pensionsmyndigheten informerar också om att de som inte vill göra aktiva val inom premiepensionssystemet kan låta Sjunde AP-fonden förvalta deras kapital.
- Jag tycker att det är en olycklig underton i brevet. Det är konstigt att en myndighet i alla fall i tonen uppmanar sparare som valt att låta ett bolag förvalta deras premiepension att inte göra det. Sen är det också mycket som är bra i brevet, att man ska ta reda på vad det är för service man betalar för och vad man får för sin avgift, säger Mats Lagerqvist.
Han påpekar att det i vissa fall finns andra tjänster knutna till förvaltningen och att man också måste ta hänsyn till dessa innan man som kund avgör om man ska säga upp en förvaltningstjänst.
- Det kan vara sådant som livförsäkring och efterlevandeskydd. Det kan få väldigt stora konsekvenser om man säger upp ett förvaltningsavtal utan att tänka efter vad det innebär, säger Mats Lagerqvist.
Men han tror inte att stoppet för massfondbyten kommer att innebära slutet för pensionsförvaltarbranschen.
- Jag är övertygad om att det också framöver kommer att vara många som vill ha professionell hjälp med förvaltningen av sitt premiepensionskapital. Sen är det frågan om hur det praktiskt kommer att göras. Fond-i-fond är en lösning som nämns ofta och det kommer säkert att öka framöver, men det är inte SvePens sak att säga hur våra medlemmar ska gå till väga.
Hela frågan om finansiell förvaltning tycker Mats Lagerqvist har en tendens att bli nonchalerad.
- Ska man måla om så är det många som vill ha professionell hjälp, men när det gäller sparande och andra finansiella tjänster så förväntas man göra det själv.
Mats Lagerqvist efterträder Håkan Johansson, Swedbank. Men ordförandebytet kommer inte innebära någon större förändring för organisationen.
- Jag har suttit i styrelsen sedan tidigare och Håkan kommer också att stanna kvar så det är inte någon stor omställning.